Mag ik mijn huisdier menselijke geneesmiddelen toedienen?

Mag ik mijn huisdier menselijke geneesmiddelen toedienen?

Een hond of kat die pijn lijdt is hartverscheurend. De verleiding is dan groot om zijn/haar pijn te verlichten en snel een pijnstiller die voor menselijk gebruik bestemd is, te pakken. Maar dit kan absoluut niet! Pijnstillers als aspirine, paracetamol en ibuprofen zijn op zijn minst schadelijk voor hun gezondheid en op zijn ergst giftig, lees dodelijk. Ze bevatten namelijk stoffen die giftig zijn voor dieren.

menselijke geneesmiddelen voor huisdier

Af en toe bevatten ze ook onder ander « xylitol ». Xylitol is een natuurlijke zoetstof die suiker vervangt vanwege zijn zoete smaak zonder bijsmaak en met een lage caloriegehalte. Xylitol wordt veel gebruikt in snoepgoed, medicijn én tandpasta. Gebruik dus nooit mensentandpasta om de tanden van uw hond te poetsen! Deze zoetstof kan leiden tot een dodelijke daling van de bloedsuikerspiegel en verhoogt de lichaamseigen insuline van de hond.

Medicijn voor menselijk gebruik kan fatale gevolgen hebben voor uw huisdier en zijn lever ernstig beschadigen (vooral Paracetamol). Zelfs een geringe dosis kan al levensbedreigend zijn. Bij de kat kan 75 mg/kg dodelijk zijn en bij een dosering van 20 mg/kg kunnen vergiftigingsverschijnselen ontstaan.

Raadpleeg dus eerst altijd uw dierenarts voordat u uw huisdier pijnstillers toedient. Deze zal dan pijnstillende ontstekingsremmers voorschrijven, ook wel NSAID’s genoemd. NSAID’s is een afkorting van Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (niet-steroïdale anti-ontstekingsmedicijnen).
Maar ook deze pijnstillers, indien in te grote hoeveelheid toegediend kunnen bijwerkingen hebben, zoals:
– verminderde eetlust
– sufheid
– misselijkheid
– diarree
– braken
– verandering in drink- en plasgedrag

Vooral bij honden of katten die een verlaagde weerstand hebben, kunnen deze symptomen optreden. Het gewicht van het dier speelt hierbij ook een rol. Hoe lichter het dier, hoe geringer de dosering. Frequentie en tijdstip dienen ook zorgvuldig bepaald te worden.

Uw dierenarts weet dit het beste. Het is dan ook zeer raadzaam om zijn instructies nauwlettend te volgen en nooit op eigen houtje te werk gaan.

 Gisèle Bidenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *