Met deze actiecode van BCC schaf je voordelig een nieuwe digitale camera aan om jouw huisdier te fotograferen. Maar hoe moet dat eigenlijk? In dit artikel geven we je wat handige tips om je huisdier leuk op de foto te zetten.
1. Kies een mooi perspectief!
Hoewel wij in het dagelijks leven van bovenaf op de dieren kijken, is het niet zo mooi om ze ook van bovenaf te fotograferen. Ga door de knieën of helemaal plat op de grond liggen om het dier recht in de ogen te kunnen kijken. Zo zit je op hetzelfde niveau en wordt de foto veel mooier.
2. Leg het karakter vast
Jouw huisdier is natuurlijk de mooiste hond of kat van het hele land. Misschien niet alleen vanwege zijn uiterlijke schoonheid, maar ook om zijn unieke karakter. Om dat vast te leggen, bedenk je eerst wat jouw dier typeert. Is het een enorme druktemaker? Leg hem dan vast terwijl hij aan het spelen is met een bal. Is hij juist liever lui dan moe? Dan is een foto waarop hij uitgestrekt in het zonnetje ligt te luieren heel typerend. Druk het liefste een paar keer af als je dier iets leuks doet, om later de mooiste foto uit te zoeken. Met deze actiecode van Bol.com koop je genoeg MB’s om heel veel foto’s te kunnen opslaan.
3. Niet flitsen
De flitser van je camera komt vaak van pas, maar als je dieren fotografeert is het beter om hem uit te zetten. Ten eerste omdat het niet prettig is voor het dier, zo’n fel licht recht voor z’n ogen, maar ook omdat je de kans loopt op rode ogen. Fotografeer liever ook niet met het licht aan: lamplicht geeft vaak een gele gloed en is ook niet mooi. Natuurlijk licht geeft de mooiste resultaten. De vacht van je dier komt mooi uit en hij krijgt een natuurlijk ‘lichtje’ in zijn oog. Fotografeer dus buiten of bij een groot raam.
4. Joehoe, aandacht!
Hoewel een verveeld kijkend dier een grappige foto op kan leveren, is het vaak leuker om een alert koppie te fotograferen. Bij het fotograferen van honden is het makkelijker om de aandacht de krijgen dan bij katten. Laat de hond netjes zitten en vraag iemand buiten beeld, bijvoorbeeld schuin achter je, om zijn aandacht te trekken. Dat kan met een gek geluidje, maar ook met een favoriet speeltje. Katten zijn lastiger alert te krijgen. Ze komen eerder op je afgewandeld of lopen gewoon weg. Heb je ook zo’n kat? Probeer het dier eens te fotograferen terwijl hij zich zit te wassen, dan zit hij even helemaal in z’n eigen wereld.
5. Achtergrond
Ook de achtergrond is heel belangrijk. Je dier kan er heel leuk opstaan, maar als je achtergrond een rommeltje is, leidt dat erg af. Zet je dier dus voor een mooie natuurlijke achtergrond, zoals een rijtje struiken en druk dan af. Zorg er wel voor dat de horizon recht is. Bij veel camera’s is het mogelijk om een hulpraster aan te zetten, dan hoef je alleen de lijntjes maar recht te houden. Een mooie scherptediepte (onderwerp scherp, achtergrond vaag) krijg je door te spelen met je diafragma, vaak de stand ‘A’ op de camera. Tussen de f/4 en f/8 krijg je het mooiste resultaat. Natuurlijk kun je de camera ook gewoon op portretstand zetten, dan doet hij dat automatisch!
Het fotograferen van dieren is vooral een kwestie van veel oefenen. Neem de camera overal mee naar toe en leg je huisdier heel vaak vast, net zolang tot je tevreden bent. Zoek op internet naar mooie dierenfoto’s ter inspiratie en kijk wat deze foto bijzonder maakt. Je hoeft de foto niet letterlijk te kopiëren, maar ‘afkijken’ bij de grote meesters mag best. Succes!
These are informative tips . if possible always use natural light when taking your pet in picture. Avoid flash, as flash burst can, not only cause red-eye, but also frighten the animal. Instead try to go outside or, if it is not possible, in a room well lit by a large window.