Is een verhoogde voerbak goed voor honden?

De meerderheid van hondenbezitters gebruiken eenvoudige voerbakken voor hun hond.

Er wordt echter beweerd (vooral door de verkopers van voerbakken!) dat een verhoogde bak veel beter zou zijn voor het dier, vooral voor grote honden. Verhoogde bakken zijn, zeggen zij, bovendien gemakkelijk verstelbaar waarbij de juiste hoogte bepaald wordt door de schouderhoogte van uw hond.

verhoogde voerbak hond

De voordelen

– De hond hoeft niet te bukken om te eten. De kans dat hij op de vloer morst is dan ook minder groot.

– Voor honden die last hebben van nekhernia of artrose biedt de verhoogde bak uitkomst want het vermindert aanzienlijk hun pijn.

– Wanneer de hond zijn hoofd buigt naar de grond om te eten, wordt zijn maag enkele centimeters verhoogd. Zoals al vermeld, moeten vooral grote honden zich dan extra inspannen om de brokken in te slikken tot die zijn maag bereiken. In een dergelijke positie wordt de hond gedwongen te veel lucht in te slikken wat tot problemen met zijn spijsverteringen kan leiden.

De nadelen

Door een verhoogde bak loopt de hond een groter risico op maagdraaiing oftewel maagtorsie (ook wel maagdilatatie-volvulus genoemd). Uit onderzoek is gebleken dat een hoge voerbak een maagdraaiing kan veroorzaken bij gezonde honden zonder slikproblemen omdat zij op deze manier meer lucht happen tijdens het eten! Gebruik dus alleen een hoge voerbak voor uw hond indien uw hond daadwerkelijk slikproblemen heeft.

voerbak hond 

Maagdraaiing of maagtorsie (maagdilatatie-volvulus)

Deze acute aandoening wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid gas die de maag uitzet (dilatatie) en soms ook omdraait (volvulus). Daardoor worden de ingang en uitgang van de maag geblokkeerd en kan het aanwezige gas er niet meer uit. De bloedvaten van de maag worden vervolgens dichtgedrukt, wat tot het afsterven van de maagwand kan leiden door gebrek aan zuurstof. Door deze blokkade ontvangt het hart minder bloed wat resulteert in een verminderde pompfunctie van het hart met daarbij mogelijk ritmestoornissen.

Door al deze factoren kan de hond snel in shock raken en overlijden. Vooral grote hondenrassen met een diepe borstkas zijn extra gevoelig voor maagtorsie. Het inslikken van teveel lucht, te snel en teveel eten, veel bewegen na de maaltijd of na veel water te hebben gedronken, zijn enkele bekende oorzaken van een maagtorsie.

Indien u denkt dat uw hond aan maagdraaiing lijdt, is het belangrijk zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Normaliter wordt met behulp van een maagsonde het gas en het voedsel uit de maag gehaald. Soms moet de hond geopereerd worden.

Conclusie

Een verhoogde voerbak kan uitkomst bieden aan honden met slikproblemen of die aan artrose, nekhernia of aan andere pijnlijke aandoeningen bij halswervels lijden. Echter, door de lichaamsgesteldheid van de hond, is hij geschapen om van de grond te eten.

Een verhoogde voerbak is zeker niet aan te raden bij grote honden omdat dit het risico op maagtorsie aanzienlijk verhoogt.

Kortom, de bewering dat het meer comfortabel voor de hond zou zijn, is een vorm van antropomorfisme die verkopers van verhoogde voerbakken graag hanteren… en niet zonder eigen belang!

Gisèle Bidenbach

3 comments on “Is een verhoogde voerbak goed voor honden?

  1. Ik zou bij de referentie aan onderzoek graag een bronvermelding vernemen, anders lijkt uw relaas op dat van een hondenbakkenverkoper 😉

  2. Mijn hond eet niet gulzig en traag en toch heeft ze veel lucht in de maag en darmen moet ieder keer naar de dieren artst voor inspuiting zoveel pijn heeft ze is het aan te raden een verhoogde eetbak ik heb een cocker en is 40 cm groot ,Groetjes Sonia .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *