Help mijn teef gaat bevallen!

Misschien was u van plan om voor een keer uw teef te laten dekken en de zorg voor een nestje op u te nemen. Gepland of niet, weet wel dat een nestje pups heel veel aandacht vraagt en dat er een aantal voorbereidingen getroffen moeten worden.

De draagtijd van een teef ligt meestal tussen de 62 en 65 dagen. Een groot nest kan echter al na 59 dagen geboren worden, terwijl een kleinere vaak pas na 64 dagen komt. Hondenbezitters die geen ervaring hebben met de juiste aanpak van een bevalling, zullen zich ongetwijfeld behoorlijk gestrest voelen. Blijf vooral rustig en probeer de volgende richtlijnen te volgen.

echografie pup

 Hoe weet ik dat mijn teef gaat bevallen?

– Het beste is om in de laatste twee weken tweemaal dagelijks de temperatuur van uw teef op te nemen. De daling van de rectale temperatuur is een belangrijk teken dat de bevalling op gang komt. 24 uur voor de bevalling stopt de productie van progesteron (zwangerschapshormoon) wat voor een daling van ongeveer één graad Celsius zorgt.
– De zwelling van de vulva wordt waargenomen tijdens de voorgaande dagen aan de bevalling. Echter bij teven die voor de eerste keer bevallen (primipares), kan deze verandering onopvallend zijn en slechts een paar uur voor de bevalling optreden.
– Het verschijnen van slijm bij de vulva (kleurloos, doorzichtig viskeuze vloeistof) treedt op net voor het begin van de bevalling.

De bevalling.

Allereerst is er een voorbereidingsfase van 2 tot 10 uur (tot 36 uur bij een eerste bevalling). Tijdens deze fase, is de teef angstig en onrustig. Ze is op zoek naar een rustige plek “om haar nest te maken.” Zij weigert te eten, ademt snel en kan soms braken. In deze fase mag uw hond beslist niet gestoord of gestrest worden want het risico van vertraging of blokkade van de bevalling kan hierdoor vergroot worden.
De eerste weeën beginnen, zij het onvrijwillig en onregelmatig maar worden niet gepaard met buikweeën. Ook verwijdt de baarmoederhals.
Hierna volgt de ontsluitingsfase met de volgende kenmerken: minder eetlust, vaker plassen en poepen, dunne ontlasting en braken. Tegen het eind kan uw hond sneller gaan ademen.
De derde fase is de uitdrijving van de pups. Deze fase duurt meestal minder dan 12 uur, maar het kan oplopen tot 36 uur bij een eerste bevalling. Samentrekkingen van de baarmoeder gaat nu gepaard met buikweeën, die de uitdrijving van de pups veroorzaken. De uitdrijving van de eerste pup duurt het langst (tot 6 uur na het begin van de uitdrijving). De gemiddelde tijd tussen twee geboorten ligt vervolgens tussen de 10 en 60 minuten. Pups zijn omhuld in de vliezen; normaliter breken deze tijdens de voortgang in de baarmoeder. Indien dit niet het geval is, is het de moeder die de vliezen bij de geboorte scheurt. Als de vliezen intact blijven en niet worden doorgebeten door de moeder, dan is het is aan u om de vliezen te breken binnen 2 minuten na de uitdrijving(als de pup niet kan ademen).

De moeder likt dan meteen de pup (wat zijn ademhaling stimuleert) en snijdt met haar tanden de navelstreng door.
Een paar minuten na de verdrijving van de pup wordt dan ook de placenta uitgedreven. De weeën treden met tussenpauzes op tot de uitdrijving van de volgende pup.

pup

 Praktische tips

Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om een rustige en tochtvrije plek uit te zoeken waar uw teef haar nest kan bouwen. Zorg voor een hoge kist waar pups en moeder goed in passen en waaruit pups niet kunnen ontsnappen. Vul de kist met een schone deken. Omdat u tijdens de bevalling soms moet helpen, is het belangrijk om er gemakkelijk bij te kunnen komen. Plaats de kist op een rustige en vooral warme plek want pups hebben het snel koud en zullen dan uitbundig piepen. U kunt ook een infraroodlamp plaatsen om hun lichaampjes warm te houden (de ideale temperatuur van het nest ligt tussen de 28 tot 30 graden). Een schone en met alcohol ontsmette schaar, draad om de navelstrengen door te snijden, schone handdoeken, een thermometer en Betadine horen er ook bij.

De teef mag niet worden gestoord en moet rustig blijven. U hoeft niet te interveniëren maar blijf steeds in de buurt voor de goede afloop van het proces.

Moet de navelstreng doorgeknipt worden?

Normaal gesproken niet omdat de teef die met haar tanden doorknipt. Indien het na 15 minuten nog niet is gebeurd, dan dient u de navelsteng met een gedesinfecteerde draad ongeveer 2,5 cm van de navel vast te binden en vervolgens met een schaar ongeveer 4 cm van de navel door te knippen. De stomp moet dan gedesinfecteerd worden met een beetje Betadine op een kompres.

navelstreng pup doorknippen

Wat als een puppy niet ademt?

Normaliter wordt de ademhaling door de moeder gestimuleerd door het likken van de pup. Als de ademhaling niet op gang komt, dan zal de pup moeten worden gereanimeerd. Om te beginnen moeten de luchtwegen vrijgemaakt worden (de vloeistoffen met een pompje opzuigen). Vervolgens stevig (maar niet te hard!) de borst van de pup met een droge en warme doek wrijven.

Een groene vloeistof stroomt uit de vulva van mijn hond, is dit normaal?

De groene kleur van de baarmoeder afscheiding is normaal. Deze kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van groen pigment bij de afbraak van het bloed in de placenta.

Wanneer moet de dierenarts gebeld worden?

– Als de zwangerschap 65 dagen heeft overschreden.
– Als de tijd tussen twee pups meer dan twee uur is
– Als de groene afscheiding heeft plaatsgevonden maar de eerste pup is er na zes uur nog steeds niet uit.
– Als het met uw teef niet goed gaat: zij onrustig is, jankt en bloedt.
– Als het aantal pups niet overeenkomt met het verwachte aantal en uw teef heeft geen weeën meer sinds twee uur na de laatste pup.
– Als uw teef al een paar dagen geleden is bevallen en haar afscheiding stinkt (risico op baarmoeder infectie).
– Als uw teef al een tijdje bevallen is en nu trilt en haar ademhaling snel is (risico op stuiptrekkingen).

Na de geboorte

Na de geboorte is het van belang de pups goed warm te houden en steeds te controleren of hun lichaamstemperatuur op pijl blijft. Die moet 35,5 °C bij de geboorte zijn, 36,5 °C in de 1e week en 38,0 °C in de 3e week.
De voeding en de gewichtstoename moeten worden gecontroleerd; de pups moeten liefst elke dag gewogen worden. Vanaf de 3e dag moet de gewichtstoename ongeveer 2 g per kg geschat volwassen gewicht zijn.

teef met pups

En tot slot…

Een nestje is natuurlijk heel leuk en spannend, maar vooral tijdrovend! Voordat u het in de gaten hebt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Bedenk dus goed van tevoren of u deze verantwoording op u wilt en kunt nemen!

Gisèle Bidenbach

2 comments on “Help mijn teef gaat bevallen!

  1. Ik heb een bepaalde hulp nodig. Mijn dameshond heeft gisteren geworpen, 2 gezonde pups: ik had meer verwacht! Na 16u werpt ze een dode pup. Ze heeft nu snelle ademhaling wat kan lijken dat er meer pups in aantocht zijn. Kan er alsnog levende pups komen?

    • Ja, het is mogelijk.
      Indien u denkt dat nog pups blijven en niets gebeurt, moet u naar uw dierenarts gaan.
      Hij kan een echografie maken en bevestigen of nog levende pups nog blijven.
      Charlotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *