Hertengewei voor de hond. Een goed idee?

Hertengewei hond gevaarlijk

Hertengeweien zijn erg populaire hondenkluiven. Sommige honden zijn er verzot op, maar door hun extreme hardheid veroorzaken ze vaak zeer schadelijke neveneffecten, zoals gebroken tanden en flapfracturen aan de boven knipkies in de bovenkaak. Deze fracturen veroorzaken bacteriële infecties in eerste instantie en tasten uiteindelijk zodanig de wortel aan dat een wortelkanaal behandeling nodig is of dat de kies zelfs getrokken moet worden.

Hond tand gebrochen

Volgens dierenartsen neemt het aantal flapfracturen toe. Aangezien honden een zeer sterke verticale bijtkracht hebben, kan elk voorwerp, dat harder is dan hun tanden, resulteren in breuken.
Als u vermoedt dat bij uw hond een tand is gebarsten, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met uw dierenarts.
Wanneer u kauwkluiven voor uw hond koopt, is het van belang om die goed op ras, leeftijd en de tandconditie van uw hond te selecteren. Geweien en andere zeer harde botten mogen nooit worden aangeboden aan fanatiek kauwende honden en ook niet aan oudere honden die mogelijkerwijs een kwetsbaarder gebit hebben.

 

Wat gebeurt er als uw hond een tand breekt?

Wanneer uw hond een tand breekt, kan de pulp – die de gevoelige zenuw van binnen is – worden blootgelegd. Niet alleen is een blootgelegde zenuw uiterst pijnlijk, het kan ook leiden tot een diepe infectie en wortelabces.

De meeste huisdieren met tandfracturen vertonen geen duidelijke tekenen van pijn, maar helaas lijden veel van hen in stilte gedurende weken, maanden of zelfs jaren voordat de pijn uiteindelijk zo ondraagbaar wordt dat ze niet meer goed kunnen eten en hun eetlust verliezen. Hoe langer een gebroken tand onbehandeld blijft, hoe erger het wordt.

Als uw hond een ‘zachte’ kauwer is die graag een bot vasthoudt of zacht knaagt, kan een hertengewei niet veel kwaad. Bovendien zijn hertengeweien zeer economisch omdat ze voor altijd meegaan.
Hertengeweien zijn er in verschillende maten en kunnen gespleten, gesneden of in hun geheel gekocht worden. Let wel op dat een klein hertengewei niet geschikt is voor een grote hond vanwege het potentieel aan tandenfractuur. Kleine hertengeweien kunt u beter aan kleine honden geven en grote geweien aan grote honden, mits ze zachte kauwers zijn.

 

Conclusie:

Zachte botten en kluiven zijn geschikt voor fanatieke kauwers en harde botten en kluiven voor zachte kauwers.

Voor extreme kauwers kunt u ook liever een Kong Extreme kiezen.

Gisèle Bidenbach

Hertengewei voor hond

 

Beelden onder copyright :
– beeld 1 : Dreamstime
– beeld 2 : http://www.sandyanimalclinic.com/tag/dog-teeth/
– beeld 3 : foto door Laura College op Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *