Acne bij katten

Niet alleen mensen maar ook katten kunnen last krijgen van acne. In eerste instantie worden slechts kleine zwarte puntjes tussen de haren op de huid van de kin waargenomen. De huid rondom de mond, de mondhoeken en de lippen kunnen echter ook aangetast zijn.
In een later stadium gaan de puistjes ontsteken en kunnen abcessen ontstaan…

Acne bij katten, oftewel “Feline acne”, is een dermatologische aandoening die ontstaat door een verhoogde productie van keratine in de haarzakjes (folliculaire keratose).

Keratine is een eiwit die in de buitenste laag van de huid aangetroffen wordt. De overmaat aan keratine wordt geblokkeerd aan de wortel van het haar (dat wil zeggen op de hoogte van de haarfollikel) waardoor een zogenaamde “comedon” (= zwarte punt) ontstaat.

Vervolgens kunnen bacteriën zoals streptokokken en stafylokokken de comedonen besmetten. Mee-eters, zachte rode puistjes, waterige korsten kunnen zich ontwikkelen op de kin en (minder vaak) op de lippen. Ook kan de kin opzwellen.

In meer ernstige gevallen kan de kat last krijgen van knobbeltjes, bloedende korsten, puisten, haaruitval, ernstige roodheid van de huid en pijn gaan lijden.

Acne bij katten comedon
Acne bij de kat met typische zwarte kleine puntjes (“comedonen”)

Mogelijke oorzaken

De dieperliggende oorzaken van katten acne worden niet altijd goed begrepen, maar verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Hieronder een aantal van deze factoren:
stress
slechte (vacht)verzorging door de kat
– trauma aan de kin door overmatig wrijven ten behoeve van geurmarkering
– een vuile omgeving rijk aan bacteriën (bijvoorbeeld een vieze kom)
– overmatige talgproductie
– ontsteking van de huid (dermatitis) die in contact komt met o.a. vuil plastic
– virussen zoals het calicivirus (FCV) en het herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1)
– krabben door voedselintolerantie of allergieën
– onderdrukking van het natuurlijke afweersysteem (immunosuppressiva).

Acne komt voor bij katten van alle leeftijden. Bij oudere katten komt het echter vaker voor, waarschijnlijk door verminderd of minder zorgvuldig wassen van hun hoofd en lijf. Ook de weerstand van de huid kan veranderen met het ouder worden.

Plastic kommen worden vaak beschouwd als de oorzaak van een contactallergie die acne veroorzaakt. Maar ook kan een bacteriële besmetting van plastic (door de moeilijkheid om dit materiaal grondig schoon te maken) acne veroorzaken.

>> In elk geval is het raadzaam om over te schakelen naar keramische of roestvrijstalen kommen en die ook regelmatig in de vaatwasser te reinigen.

Hoe diagnosticeert men kattenacne?

De diagnose is gebaseerd op klinisch onderzoek.

Door relevante aanvullende onderzoeken worden andere mogelijke oorzaken uitgesloten (zoals demodecie, Malassezia dermatitis, schimmels.) Onderzoek van de puisten kan bacteriën vertonen; een biopsie van de kin voor histologisch onderzoek kan verwijdde folliculitis aantonen die gevuld zijn met keratine haarzakjes.

Hoe wordt de acne van katten behandeld?

Bij puistjes, blaasjes of zwellingen is het heel belangrijk om met uw dier naar de dierenarts te gaan voor de juiste behandeling.

Het doel van de behandeling zal zijn om de talg en de overmaat aan keratine te verwijderen en het onderdrukken van de bacteriële component.

Ook is het uiterst belangrijk om de hygiëne te verbeteren door:
– gemakkelijk te wassen kommen in roestvrij staal, keramiek of glas te gebruiken
– de kommen regelmatig schoon te maken (gebruik vaatwasmachinebestendige kommen).
– de kin één of twee keer per dag te reinigen met benzoylperoxide (2%) of een chloorhexidine (3%) kattenreiniger. De shampoo moet goed worden gespoeld om plaatselijke irritatie te voorkomen.

Acne bij katten 2
Acne bij de kat met bacteriële infecties


Bacteriële infecties kunnen behandeld worden door het geven van een antibioticakuur, antiseptische shampoo of een mupirocine zalf.

Clindamycine is een antibioticum dat goede resultaten levert. Normaliter duurt de kuur 3 tot 6 weken; deze moet minstens een week verlengd worden na klinische genezing.

Er bestaat echter een kans van ongeveer 50% dat een kat wederom acne krijgt na behandeling.

De kans hierop wordt sterk verminderd door dagelijkse reiniging met een mupirocine zalf.

Gisèle Bidenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *