Wat is FIV of “kattenaids” ?

Ook katten en vooral niet gecastreerde katers kunnen aids, de zogenaamde Feline Immunodeficiency virus (FIV) oplopen. Dit virus is nauw verwant met HIV dat aids bij mensen veroorzaakt. FIV kan echter niet overgedragen worden op mensen.

kattenaids

De besmetting vindt plaats door contact met het speeksel en het bloed van een besmette kat en wordt vooral overgebracht via vecht-en bijtwonden. Niet gecastreerde katten lopen hierbij grotere risico’s omdat zij vaker geneigd zijn te vechten om hun territorium te verdedigen. Maar ook een poes die tijdens de dracht met FIV besmet is, kan haar kitten via de placenta en later via de moedermelk besmetten.

 De symptomen:

FIV kent 5 fases:

  • 4 weken na de infectie met FIV treedt de eerste (acute) fase op:  deze fase kan 4 maanden duren. Zichtbare ziekteverschijnselen hoeven echter niet op te treden. De kat kan wel koorts, bloedarmoede en diarree hebben, evenals vergrote lymfklieren in de hals, oksels of knieholtes.
  • De tweede fase begint ongeveer 7 maanden na de acute fase. Deze fase kan minimaal 2 maanden tot enkele jaren duren. De witte bloedcellen van de kat worden dan langzaam maar zeker aangetast. Ook dan hoeft de kat nog geen duidelijke ziekteverschijnselen te vertonen. Deze fase wordt daarom ook wel aangeduid als de symptoom loze fase.
  • In de derde fase, ook wel chronische fase genoemd, kan de kat vermageren mede door verminderde eetlust. Oogontstekingen en gezwollen lymfklieren behoren tot de symptomen.
  • In de vierde fase treden aanvullende ontstekingen op zoals tandvlees- en/of mondslijmvliesontsteking, infecties van de bovenste luchtwegen, huid-en darmaandoeningen. In deze fase kan de kat ook bloedarmoede en koorts krijgen en hierdoor ernstig vermageren.
  • Vijfde fase, het zogenaamde AIDS stadium.
    De klachten die in fase 4 optraden verergeren en de afweer van de kat functioneert niet meer. Ook kunnen neurologische verschijnselen optreden (zoals dementie en epilepsie) waardoor het gedrag van de kat verandert. In deze fase moet er rekening gehouden worden dat de kat slechts nog een paar maanden te leven heeft.

De diagnose:

De diagnose wordt vastgesteld door middel van een bloedonderzoek (Snap Combo-test (ELISA) van Idexx, zie afbeelding). Antilichamen tegen het FIV-virus worden door middel van de bloedtest aangetoond. Deze antilichamen zijn ongeveer 4 weken na de infectie in het bloed zichtbaar. Is de uitslag positief dan weten we zeker dat de kat besmet is. Behalve zeer betrouwbaar, is deze bloedtest ook snel en effectief: na bloedafname is de uitslag binnen 5 à 10 minuten bekend.

Kattenaids-test

De behandeling:

Er bestaat helaas geen effectieve behandeling voor deze ziekte. Genezing is dus niet mogelijk. In eerste instantie kunnen de infecties door middel van antibiotica bestreden worden, maar de door FIV besmette kat zal uiteindelijk toch overlijden aan de gevolgen van de talloze complicaties van deze ziekte.

Door uw kat preventief te laten castreren vermindert u het infectierisico. Immers een gecastreerde kat is in het algemeen minder agressief en dus minder geneigd te vechten om zijn territorium te verdedigen. Het risico op besmetting van katten die binnen gehouden worden is helemaal te verwaarlozen.

Aarzel in ieder geval niet om naar de dierenarts te gaan als uw kat ziektesymptomen vertoont.

Gisèle Bidenbach

Beeld 1 : copyright cc by 2.0 door Josh Dionne op FlickR
Beeld 2 : copyright Idexx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *