Veel mensen denken dat omdat hun kat altijd binnen blijft, zij onmogelijk vlooien kan krijgen.
Maar niets is minder waar!
Weet u dat een vlo tot 100 keer zijn eigen hoogte kan springen? Dat alleen al laat zien hoe beweeglijk ze is! Ongemerkt kunnen vlooien uw huis binnen dringen door op een kledingstuk te springen of zich in een sok te nestelen wanneer u buiten bent. Of uw hond gaat misschien naar buiten en komt dan terug met een paar vlooien in zijn vacht.
Deze beesten zijn zo klein dat ze gemakkelijk door de kleinste kieren van een deur of een venster kunnen springen. Eenmaal binnen, springt de vlo op uw kat. Einde verhaal? Nee, niet helemaal.
Van een enkele vlo naar honderden
Na een kort verblijf op de vacht van uw kat, springt de vlo dan weer af om honderden eieren te leggen, die snel zich ontwikkelen tot honderden hongerige larven.
Na een tijdje veranderen deze larven in volwassen vlooien, helemaal klaar om hun dorst te lessen met het bloed van uw kat. En zo begint een nieuwe fase.
Het probleem is dat uw binnenshuis kat niet in staat is van deze bloedhongerige beestjes af te komen. Iedereen die ooit besmet is geweest door vlooien weet hoe snel ze zich verspreiden naar andere huisdieren of naar mensen in uw huis.
Vlooien kunnen de gelukkige levensstijl van uw kat behoorlijk verstoren: door zowel voor hevige jeuk te zorgen waardoor zweren en andere huidproblemen zich zullen voordoen als voor het optreden van bloedarmoede en lintworminfectie.
Hoe te behandelen?
Omdat vlooien zich zo snel vermenigvuldigen (eieren komen uit in 3 tot 10 dagen), zijn vlooien moeilijk te bestrijden. Het kopen van de eerste beste vlooienshampoo is niet altijd de beste oplossing. Praat eerst met uw dierenarts die u een geschikte behandeling kan aanbevelen. Er bestaan verschillende behandelmethodes tegen vlooien (pipetten, sprays, banden (zoals Seresto)…).
Een andere (ook onschuldige) optie is een vlooienkam aan te schaffen. Deze kam heeft heel fijne tanden en in combinatie met zeep en water, zullen de vlooien geen schijn van kans meer hebben. Je kunt het beste de gevangen vlooien in een bakje met afwasmiddelsop doen. Let op dat je ze goed onderdompelt, want op het wateroppervlak kunnen ze er namelijk toch weer uitspringen!
Hoe te voorkomen?
Controleer uw kat dagelijks op vlooien. Zelfs als u denkt dat er geen enkele te zien is, dan nog kunnen ze aanwezig zijn: hun eieren en uitscheiding (“vlo vuil “) verraden namelijk hun aanwezigheid. Dit kunt u zien aan een zwart zandachtig spoor op de vacht van uw kat.
Een goede manier om een vlooienplaag enigszins te voorkomen, is om uw tapijten, maar ook de kattenmand en alle gestoffeerde spullen, vaak te stofzuigen. Maak wel de stofzuigerzak na elk gebruik leeg, want vlooien kunnen zich daarin heel snel vermenigvuldigen en vroeg of laat zullen ze er weer uit ontsnappen, klaar om opnieuw aan te vallen. Je kunt ook wat vlooienpoeder mee opzuigen die de vlooien in de zak vervolgens doodt.
Mocht uw kat toch zo nu en dan naar buiten gaan, dan is het misschien aan te raden hem/haar elke maand met Frontline te druppelen. Beter voorkomen dan genezen!
Gisèle Bidenbach
Photo by Kari Shea on Unsplash