Huidproblemen zijn natuurlijk naar voor uw dier, maar soms ook voor u. Een krabbend huisdier is geen prettig gezelschap.
Huidproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:
– Parasieten, zoals vlooien en mijten. U kunt zelf controleren of uw kat of hond vlooien heeft. Kam de vacht bij de staartbasis met een vlooienkam. Haal de haren uit de kam met een witte tissue. Ziet u zwarte puntjes op de tissue, druppel er dan wat water op. Verkleuren de zwarte puntjes rood, dan is er sprake van vlooienpoepen. Behandel uw dier elke 4 weken met een goed anti-vlooienmiddel en voorkom infectie vanuit de omgeving door regelmatig te stofzuigen en mandjes/dekens wekelijks te wassen.
Er zijn verschillende soorten vachtmijten en oormijten. Vachtmijten kunnen door de dierenarts worden vastgesteld door microscopisch onderzoek. Oormijten zijn met een oorkijker zichtbaar als kleine bewegende mijten in de gehoorgang. Gelukkig kunnen mijten goed behandeld worden.
– Schimmelinfecties komen meer voor bij katten dan bij honden. Het geeft haaruitval, kaalheid, schilfering en geen of matige jeuk. De diagnose schimmelinfectie wordt gesteld door middel van een schimmelkweek. Schimmel is een zoönose, dat wil zeggen dat de aandoening kan overgaan op mensen. Heeft uw kat huidklachten en heeft u zelf een jeukende rode plek, dan kan dit op een schimmelinfectie wijzen.
– Allergie. Het meest duidelijke symptoom bij alle vormen van allergie is jeuk! Er bestaan verschillende soorten allergieën die uitgebreide jeukende huidklachten kunnen geven. Vlooienallergie geeft kleine ontstekingen en rode bultjes, vooral bij de staartbasis, op de rug en in de liezen.
Voedselallergie is meestal het gevolg van een overgevoeligheid voor het eiwit in de voeding. Bij katten zien we bij voedselallergie vaak huidontstekingen op de kop en in de hals.
Atopie is een allergie tegen planten, bomen en/of huisstofmijten. Bij atopie zien we vaak huidirritatie in oksels, liezen, tussenteenhuid en oren.
Uw dierenarts kan stap voor stap uitzoeken om welke allergie het gaat bij uw dier.
– Bacterieel: meestal is de bacteriële infectie van de huid het gevolg van een achterliggende oorzaak. Soms staat de bacteriële infectie op zichzelf.
– Hormonaal: Aandoeningen zoals een te traag werkende schildklier of de ziekte van Cushing geven vaak meer klachten dan alleen huidproblemen. Gelukkig is er bij deze aandoeningen meestal geen sprake van jeuk. De diagnose is te stellen door middel van bloed en urine- onderzoek.
Naast bovenstaande oorzaken zijn er nog een aantal minder frequent voorkomende huidproblemen.
Wat kunt u zelf doen als uw hond of kat huidproblemen heeft?
Zoals u begrijpt is het altijd van belang de oorzaak van huidprobleem vast te stellen. De dierenarts kan door een grondig huidonderzoek de oorzaak van het huidprobleem vaststellen.
De oorzaak moet natuurlijk behandeld worden. Uw dierenarts zal u hierover adviseren.
Daarnaast is het van belang dat u de huid van uw hond zo gezond mogelijk houdt. Voedingssupplementen, zoals Viacutan plus of Megaderm of voeding met omega 3 en 6 vetzuren, zoals Hill’s d/d verbeteren de weerstand en de barrièrefunctie van de huid. Vetzuren werken ook ontstekingsremmend en helpen de huidontsteking en jeuk te verminderen.
Heeft uw hond een erg vette huid of last van huidontsteking dan kan regelmatig wassen met een speciale shampoo de klachten verminderen.
Allermyl is een jeukremmende shampoo geschikt voor honden en katten met een allergische aandoening.
Sebolytic helpt bij een vettige/talgrijke huid.
Etiderm is een antibacteriële shampoo te gebruiken bij huidontsteking.
Voor alle shampoos geldt dat ze nauwkeurig volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt moeten worden. Spoel de shampoo altijd goed uit!
Heeft uw hond of kat een huidaandoening? Neem dan contact op met uw dierenarts om de oorzaak te achterhalen. Daarnaast kunt u uw dier ondersteunen met voedingssupplementen en/of speciale shampoo.