Katten houden niet van verandering. U kunt zich voorstellen hoe verwarrend de komst van een baby kan zijn voor katten. Voor uw kat komt de komst van een baby als een totale verrassing.
Reageert uw kat vervelend op de komst van een baby, dan is dit geen teken van jaloezie, maar van totale verwarring. Uw kat wordt op een ochtend wakker en er is ineens een vreemd ruikend, huilend schepsel in zijn territorium! En nog erger, de baasjes doen ineens vreemd en paniekerig.
En als hij de nieuwe baby wilt inspecteren, wordt hij weggejaagd. Daarbij komt nog eens bij dat ineens niemand meer tijd voor de kat heeft.
Des te eerder je begint je kat op deze verandering voor te bereiden, hoe beter.
Een aantal tips:
- Houdt het dagritme voor de kat hetzelfde.
Veel baasjes geven de kat vlak voor de geboorte van de baby extra veel aandacht om alvast te compenseren voor het gebrek hieraan na de geboorte. Echter de kat went aan extra aandacht en spelen en zal het dus extra missen.
- Laat uw kat alvast wennen aan baby geluiden.
Er zijn DVD’s of filmpjes op youtube met baby huil geluiden. Zet dit aan op een laag volume en speel met uw kat tijdens het afspelen of geef lekker eten. Herhaal deze trainingsessies met steeds hoger volume. Laat uw kat ook vast wennen aan (geluidmakend) babyspeelgoed.
- Heb je vrienden met baby’s ? Nodig ze uit!
Zo laat u uw kat wennen aan babygeluiden en geuren. Train liever niet met peuters en kleuters, deze kruipen en rennen mogelijk achter de kat aan. Dit maakt de kat nog angstiger!
- Laat uw kat volop aan babyspullen snuffelen.
Geef uw kat de mogelijkheid om alle nieuwe babyspullen in huis te verkennen. As uw kat te gespannen of angstig wordt van alle nieuwe indrukken en geuren, leidt hem dan af met een spelletje of eten. U kunt ook overwegen de nieuwe spullen de geur van uw kat te geven. Dit doet u door met een doekje langs de mondhoeken van uw kat te wrijven en deze geur vervolgens op het meubelstuk over te brengen. Uw kat zal het object eerder accepteren als het een bekende geur heeft.
Smeer zelf ook al eens baby poeder of baby lotion op uw huid om uw kat aan de geur te laten wennen.
Zwangerschap en kattenbak
Als je zwanger bent heb je waarschijnlijk al het advies gekregen de kattenbak niet meer te verschonen. Dit heeft te maken met de risico’s van toxoplasmose voor de ongeboren baby.
De kans op infectie met toxoplasmose is ook aanwezig bij contact met of eten van rauw vlees.
Sommige katten dragen toxoplasmose bij zich. Dit betreft met name katten die buiten komen.
Ook katten die rauwe voeding krijgen, hebben meer kans drager te zijn.
De oöcysten (eitjes) van toxoplasmose worden uitgescheiden via de ontlasting. Het duurt 1-3 dagen voor deze eitjes infectieus worden. Als u de kattenbak dus 2 x per dag bijhoudt, liefst met handschoenen aan, is de kans op infectie klein. Het beste is het natuurlijk als een ander familielid dit werkje kan overnemen.
Ook als u buiten gaat tuinieren, kunt u het beste handschoenen dragen én was na het tuinieren uw handen grondig. Het risico op toxoplasmose is geen reden om de kat tijdens een zwangerschap het huis uit te zetten! Met gezond verstand en goede hygiene is er geen probleem.
Spelen is belangrijk
Voor uw kat is het erg belangrijk op vaste tijden te spelen. 1 of 2 speelsessies per dag zijn erg belangrijk. Speel in aanwezigheid van de baby met uw kat, dit zorgt voor positieve associatie. Varieer in speeltjes en verstop eens een speeltje of brokjes in een papieren zak. Probeer eens een voerpuzzel om uw kat afleiding te geven als u druk bent met de baby.
Een veilige wieg
Veel nieuwe moeders maken zich zorgen over de mogelijkheid dat de kat in de wieg van de baby springt. In de meeste gevallen zal uw kat geen behoefte hebben zo dicht bij een baby te komen, die hard huilt als hij honger heeft of een schone luier nodig heeft.
Het is verstandig de deur van de kinderkamer altijd dicht te houden. En u kunt overwegen een klamboe over wieg te hangen.
Staat het wiegje er al voordat de baby is geboren? Vul het wiegje dan met balonnen. Veel katten houden hier helemaal niet van én het maakt de wieg een stuk minder comfortabel om in te liggen.
Blijf zelf rustig als uw kat en uw baby kennismaken!
Uw kat is erg gevoelig voor stress of onrust van de eigenaar. Als u gespannen bent, zal de kat denken dat er iets mis is. Blijf dus kalm en praat rustig.
Gaat het ondanks al uw inspanningen toch niet zoals u had gehoopt? Neem dan contact op met uw dierenarts of een kattengedragdeskundige.