Chocoladevergiftiging bij honden

Wist u dat chocola een stof bevat die zeer giftig is voor honden en in mindere mate ook voor katten (die overigens minder verzot zijn op zoetigheden)? Deze stof zit in de cacaobonen en heet theobromine. Hoe geconcentreerder de dosis cacao in de chocola, hoe gevaarlijker.

Theobromine wordt in de lever verwerkt en door de urine geëlimineerd. Echter zowel bij honden als katten verloopt dit proces veel trager dan bij mensen. Terwijl mensen theobromine in 2 à 3 uur verwerken, hebben honden 6 dagen nodig om de stof af te breken. Vooral de lever van de hond heeft veel moeite om de stof af te breken. Hierbij spelen leeftijd en gewicht van de hond ook een belangrijke rol: hoe ouder en lichter, hoe kwetsbaarder. Evenzo kan een cumulatief effect ontstaan: kleine hoeveelheden herhaaldelijk en op korte termijnen opgenomen, kunnen een schadelijk effect hebben. Het duurt namelijk 10 tot 14 uur tot theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen.

chocoladevergiftiging hond

Risicofactoren:

  • Pure chocola is drie keer giftiger dan melk chocola. Daartegenover is witte chocola relatief onschuldig maar zeker niet aan te bevelen als knabbel. Zoetigheden zijn altijd slecht voor het gebit van uw hond.
  • Honden zijn meer verzot op chocola dan katten en lopen dus groter risico ziek te worden.
  • Sommige kortschedelige hondenrassen zoals buldogs, pekinezen en boxers zijn gevoeliger voor theobromine doordat zij gevoeliger zijn voor ademhalingsstoornissen.

Kenmerken van overdosis:

  • Verhoogde nervositeit en opwinding
  • Zeer snelle hartslag
  • Hijgen
  • Grote dorst
  • Speekselafscheiding
  • Heftige buikpijn
  • Mogelijke incontinentie
  • Trillen tot aan epileptische aanvallen

Prognose:

Coma en dood kunnen al na 6 uur optreden. 48 uur na inname blijft het risico dat uw hond overlijdt nog reëel. Weet bovendien dat plotseling overlijden zonder enig symptoom ook mogelijk is.

Behandeling:

Zodra u merkt dat uw hond chocola heeft gegeten, bel onmiddellijk de dierenarts of dienstdoende arts.

Handel zeer snel want theobromine verspreidt zich razend snel (maximale concentratie is al binnen 4 à 5 uur bereikt!).

Weet dat er geen tegengif bestaat tegen theobromine!! Alleen uw dierenarts kan uw hond redden. Afhankelijk van eerder genoemde risicofactoren en de tijd van inname, zal uw dierenarts uw hond laten braken door middel van een injectie. Lukt het braken niet, dan is maagspoeling een tweede optie. De opname van theobromine in het maagdarmkanaal kan ook vertraagd en verminderd worden door het ingeven van geactiveerde kool. Een infuus met medicijn kan mogelijke krampen neutraliseren. Hartritmestoornissen en epileptische aanvallen worden met specifieke medicatie, zoals lidocaïne en valium behandeld.

Uiteindelijk is genezing afhankelijk van de eerder vermelde risicofactoren. Indien uw hond de derde dag van behandeling heeft overleefd, dan is de kans op genezing groter, maar 100% garantie kan helaas nooit gegeven worden.

Gisèle Bidenbach

Copyright beeld: istockphoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *