Definitie van sterilisatie
Bij sterilisatie worden de eileiders afgebonden of doorgeknipt, hetgeen tot onvruchtbaarheid leidt. Echter, de hormoonproductie vanuit de eierstokken blijft nog in stand. Dit zou impliceren dat de poes nog krols kan zijn met alle gevolgen van dien. De kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren blijft dan ook aanwezig. Om dit te voorkomen, worden de eierstokken bij poezen ook verwijderd. Feitelijk is er dan sprake van castratie en niet van sterilisatie, zoals abusievelijk in de volksmond gezegd.
Rond de 6 à 7 maanden treedt krolsheid bij de poes op: het gedrag verandert, de kat wordt aanhankelijker, miauwt luidruchtig of huilt regelmatig om katers te lokken. Dit gedrag veroorzaakt geluidsoverlast en het gevaar dat de poes wegloopt en zwanger raakt. Het is dus zeer aanbevolen om de poes al voor de eerste krolsheid te castreren, liefst rond de 6 maanden.
De voordelen
- Het gevaar van baarmoederontstekingen en melkkliertumoren wordt tot nul gereduceerd.
- De kans op het ontstaan van suikerziekte wordt sterk verminderd.
- Geen ongewenste dekking.
- Geen schijnzwangerschap.
- De kat wordt rustiger, minder agressief en heeft minder behoefte om weg te lopen of te vechten.
De nadelen
- De poes ondergaat een operatie en wordt onder narcose gebracht.
- De stofwisseling verandert. De poes kan dikker worden. Echter als de hoeveelheid voer goed in de gaten gehouden en aangepast wordt, kan overgewicht voorkomen worden.
Hoe te castreren?
Traditionele operatie:
De buik wordt geopend via een snee in de buikwand. De 2 eierstokken worden met een speciaal sterilisatiehaakje uit de buik gehaald dan afgebonden en verwijderd. Indien de baarmoeder afwijkend lijkt, wordt deze ook verwijderd. Daarna wordt de buik weer dichtgemaakt met een paar hechtingen.
Kijkoperatie:
Met een kijkoperatie, ook laparoscopische operatie genoemd in de medische wereld, worden er slechts drie kleine gaatjes gemaakt, waardoor met behulp van een kleine camera de operatie in de buik gevoerd kan worden. Een dergelijke operatie is veel korter en minder ingrijpend dan een gewone operatie. De kat krijgt een lichtere narcose en herstelt ook veel sneller doordat er een kleinere wond is ontstaan.
Nazorg
Als de kat hierna weer naar huis mag, is het belangrijk de volgende maatregelen te nemen:
- Let goed op dat de kat nergens kan vallen of zich kan bezeren. De kat is namelijk nog slaperig en ondervindt last van de narcose.
- De lichaamstemperatuur is door de narcose lager dan normaal. Zorg ervoor dat de kat op een warme en rustige plek ligt.
- Door de narcose kan de kat misselijk worden en geen behoefte aan eten hebben. Dat is normaal en het is dan ook niet noodzakelijk om de kat op die dag voer te geven. Geef haar wel regelmatig kleine hoeveelheden water zodat ze niet opdroogt.
- De wond moet goed in de gaten gehouden worden. De wond mag niet bloeden en de hechtingen moeten ook goed blijven zitten.
- Als er een zwelling ontstaat of de wond rood en warm is, dan is het raadzaam de dierenarts te raadplegen.
- Als de kat de wond likt of bijt is het beste om een kraag of een Medical Pet Shirt om te doen.
Hechtingen
De buikwand wordt in drie lagen gehecht. Deze hechtingen worden meestal met oplosbaar hechtmateriaal gedaan. De hechtingen lossen vanzelf op en u hoeft hiervoor niet terug te gaan naar de dierenarts. Houd echter de wond goed in de gaten en bij twijfel, neem contact op met de dierenarts.
Tenslotte: katten herstellen meestal snel. Na een paar dagen zal uw poes weer levenslustig worden. Geniet er van!
Gisèle Bidenbach