Hartproblemen bij honden en katten

Hartproblemen komen regelmatig voor bij katten en honden. Met name bij oudere dieren maar een enkele keer ook bij jonge dieren. Hartproblemen kunnen erfelijk of verkregen zijn. Hartproblemen kunnen op zichzelf staan of het gevolg zijn van aandoeningen elders in het lichaam zoals een te snel werkende schildklier bij katten.

Hoe werkt het hart eigenlijk?

Het hart pompt het bloed door het lichaam en voorziet de weefsels van zuurstof. Het normale hart bestaat uit 2 kamers en 2 boezems. Het zuurstofarme bloed komt vanuit het hele lichaam samen in de rechter boezem, dan wordt het bloed naar de rechter kamer gepompt en vervolgens door de longen heen. Waarna het zuurstofrijke bloed via de linker boezem naar de linker kamer en van daaruit door het hele lichaam gepompt wordt. Tussen de boezems en kamers en tussen de kamers en de longslagader en levensslagader bevinden zich kleppen die het terugstromen van het bloed voorkomen.

werking van het hart

Bij een hartruis is er sprake van lekkage van een of meer van deze hartkleppen. Een andere vaak voorkomende hartaandoening is een verdikte of juist verslapte hartspier (cardiomyopathie). Aangeboren hartproblemen worden gezien bij jonge dieren zoals bijvoorbeeld het ventrikel septum defect (gaatje tussen de ventrikels), aortastenose (vernauwing van de levensslagader) of een persisterende rechter aortaboog.

Welke symptomen kunt u opmerken bij hartproblemen?

– Verminderd uithoudingsvermogen

– Hoesten en/of benauwdheid

– Afvallen

– Achterblijvende groei bij pups of kittens

– Toegenomen buikomvang en/of oedeem

– Absenses

Uw dierenarts kan door middel van een grondig algemeen onderzoek vaststellen of een hartprobleem waarschijnlijk is. Aanvullend onderzoek zoals echografie van het hart, röntgenfoto’s en eventueel bloedonderzoek zijn vaak nodig voor een definitieve diagnose.

lekkende hartkleppen hondLekkende hartkleppen bij een dwergschnauzer

Een hond of kat kan ook een hartaandoening hebben zonder er klachten van te hebben. De hartfunctie heeft een grote “reservecapaciteit”. Pas wanneer de problemen zo groot worden dat het hart geen normale bloedsomloop meer kan verzorgen ontstaan er klachten. Dat wordt hartfalen genoemd.

 

 Behandeling van hartproblemen

De behandeling van hartproblemen is afhankelijk van de oorzaak. Enkele hartproblemen kunnen chirurgisch behandeld worden. Bij de meeste hartproblemen is het slechts mogelijk de hartfunctie met medicijnen te ondersteunen.

Naast medicatie (diuretica, ACE-remmer…) kunt u de hartgezondheid ook ondersteunen door het tegengaan van overgewicht,  aangepaste voeding en voedingssuplementen zoals:

Cardiguard. Dit bevat de omega-3vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Van omega-3 vetzuren is bekend dat ze goed zijn voor de gezondheid van het hart van mens en dier. (link direct dierenarts)

Dieet voeding CKD Heart en Kidney: Dit bevat EPA en het helpt bij het voorkomen van vermageren en het verlaagt de bloeddruk en de aggregatie. Daarnaast heeft het een beperkt natriumgehalte om het vasthouden van vocht te verminderen bij honden met hartfalen.

Dieetvoeding Hill’s h/d  of Royal canin Cardiac: Het lage natriumchloride helpt klinische symptomen veroorzaakt door vochtretentie te verminderen. De toegevoegde taurine en L-Carnitine dragen bij aan het behoud van een normale hartspierfunctie. De anti-oxidantformule helpt vrije radicalen te neutraliseren ter ondersteuning van de hartfunctie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *