Kinderen en huisdieren

Een huisdier is voor een kind natuurlijk geweldig. Heerlijk knuffelen (kies wel een geschikt huisdier!) en een goede manier om verantwoordelijkheidsgevoel te leren.  Houdt er rekening mee dat een schattig konijntje wel 10 jaar kan worden en een kat zelfs 20 jaar! Het is moeilijk voor uw kind deze hele periode te overzien.  Wees verstandig en denk zorgvuldig na voor u een huisdier voor uw kind aanschaft.

Kind en huidieren

Kinderen tot 10 jaar moeten altijd begeleid worden in de zorg voor een huisdier. Kinderen tot 4 jaar kunnen niet alleen gelaten worden met een huisdier. Jonge kinderen zijn vaak impulsief, dit kan bij dieren een schrikreactie veroorzaken.

U kunt uw kind spelenderwijs leren hoe het huisdier verzorgt moet worden. Dieren moeten net als mensen eten en drinken en een huis hebben. Maar wat eten ze? Haal eens een boek bij de bibliotheek en zoek samen uit wat het dier nodig heeft.

Baby op komst!

De komst van een baby is het begin van een drukke periode. U kunt daarom beter ruim van tevoren bedenken hoe u straks alles in goede banen wilt leiden. Ga niet alleen uit van een pasgeboren baby, maar bedenk ook hoe het straks zal gaan als uw kind gaat kruipen en lopen. Misschien overweegt u veranderingen in de inrichting van uw huis.  Een baby in huis brengt nieuwe geuren, nieuwe geluiden, nieuwe spullen en een andere invulling van de dag. Niet alleen honden, maar ook katten, papegaaien en andere dieren moeten wennen aan deze veranderingen.

Hoe eerder u uw huisdier voorbereidt op de komst van een kind,  des te groter de kans dat uw huisdier hier goed mee om zal gaan. Het is natuurlijk het beste wanneer een dier al van jongs af aan gewend is aan drukte van kleine kinderen (doordat het dier goed gesocialiseerd is).

Het is belangrijk dat u uw huisdier op de juiste manier voorbereid op de omgang met uw kind. Het is afhankelijk van het karakter van het dier (en van eventueel al aanwezig probleemgedrag) hoe u het beste uw dier kunt trainen en laten wennen aan veranderende situaties. In het algemeen moet u consequent zijn, positief gedrag belonen en negatief gedrag negeren. Sommige dieren hebben een andere methode, meer tijd of meer training nodig. Wanneer uw huisdier bijvoorbeeld slecht tegen hard geluid kan, voerbaknijd heeft, lijdt aan verlatingsangst of er andere problemen zijn dan is het belangrijk om op tijd gedragsdeskundige in te schakelen.

Baby op komst en kat

Verandering in aandacht

Zorg voor momenten van volledige aandacht voor uw dier. De hoeveelheid aandacht wordt mogelijk minder, maar de kwaliteit van aandacht neemt toe.  Door dit al op te bouwen voordat uw baby er is, zal uw huisdier geen link leggen tussen het kind en de veranderingen. Wanneer u merkt dat u tijdelijk minder tijd hebt  dan kunt u bijvoorbeeld de hulp inschakelen van buren, vrienden en familie. Een dierenoppas of een hondenuitlaatservice kan ook uitkomst bieden. Om uw dier thuis wat meer uitdaging te geven, kunt u uw huisdier bijvoorbeeld uitdagende denkspelletjes aanbieden, zoals voerpuzzels.

Veranderingen in huis

Misschien wilt u een aantal dingen in huis veranderen  als de baby komt. Dit kan stress veroorzaken bij uw huisdier. Zorg daarom, indien mogelijk, voor geleidelijke veranderingen en begin op tijd. Als voorbereiding kunt u overwegen feromonensprays (Feliway of DAP) of verdampers te gebruiken.

Katten en honden kunnen erg gewend zijn aan hun vaste lig- of eetplek en kunnen er moeite mee hebben als deze ineens verplaatst wordt. Het verschuiven van de kattenbak vraagt ook de nodige aandacht. U kunt de bak het beste steeds een klein stukje verplaatsen, totdat deze uiteindelijk op de juiste plek staat. Dit verkleint de kans op “ongelukjes” buiten de bak. Zet de kattenbak op een rustige plek in huis.

Bent u gewend dat uw huisdier bij u op de slaapkamer slaapt? Wanneer uw baby ook op uw slaapkamer gaat slapen, is het verstandig dat uw huisdier in die periode een andere plek krijgt. Zorg voor een comfortabele andere plek al vóór de baby geboren is.

Voorkom dat een dier het babybedje als eigen slaapplek gaat zien en laat hem daarom nooit in het bedje van de baby slapen, ook niet als de baby nog niet geboren is. Het kan ook help een realistische babypop (liefst eentje die babygeluiden maakt) in het bedje en in de box te leggen.

Wanneer u merkt dat uw dier niet goed reageert op de aanwezigheid of nabijheid van kinderen of baby’s, raadpleeg dan uw dierenarts en een gedragsdeskundige. Kijk eens voor meer tips op: www.minderhondenbeten.nl voor omgangsregels tussen honden en kinderen.

 

One comment on “Kinderen en huisdieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *