Het voorjaar laat dit jaar lang op zich wachten. Het sneeuwt zelfs nog met Pasen!
Helaas houdt dit de teken niet tegen. Er zijn alweer volop van deze kleine beestjes gesignaleerd op honden, katten en paarden. Teken springen van lage begroeiing of bossage op uw dier en bijten zich vast in de huid. Het tekenseizoen in Nederland loopt globaal van Maart tot en met Oktober.
Waarom zijn teken vervelend of zelfs gevaarlijk?
De teek zelf kan lokaal jeuk of een ontsteking geven. Teken kunnen daarnaast ook ziekten overbrengen op uw dier zoals ziekte van Lyme en babesia en/of ehrlichia. Deze ziekten kunnen ernstige of slopende klachten bij uw dier veroorzaken. De overdracht van deze ziekten gebeurt niet meteen na het bijten van de teek, maar na ongeveer 24 uur.
Wat kunt u zelf doen als uw dier een teek heeft?
Het is belangrijk uw dier 2 keer per dag helemaal na te voelen. Als u een teek voelt, kunt u deze met een draaiende beweging verwijderen. Probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken om zeker te zijn dat u ook de kop verwijderd, of gebruik een tekentang. Achteraf mag u de plek ontsmetten, niet vóór het verwijderen.
Hoe kunt u teken voorkomen?
Het beste is natuurlijk als u teken kunt voorkomen bij uw dier. Hier zijn verschillende middelen voor op de markt, zoals Frontline of Advantix pipetten of de Scalibor tekenband. Let op! Tekenmiddelen voor honden kunnen niet vanzelfsprekend ook bij katten gebruikt worden. Sommige middelen zijn zelfs giftig bij katten!