Onze honden en katten worden door goede verzorging steeds ouder. Dat is natuurlijk goed! Waar we wel bij moeten stilstaan is dat oudere dieren vaak een andere verzorging nodig hebben.
Daarom hier tips voor de verzorging van uw oudere hond of kat.
Waneer is een hond/kat eigenlijk oud?
Een grote hond is senior vanaf 7 jaar, een kleine hond vanaf 9 jaar. Katten noemt men senior vanaf 10 jaar leeftijd.
Welke aandoeningen komen er meer voor bij oudere dieren?
Gewrichtsslijtage. Dit kunt u herkennen aan stijfheid/kreupelheid, of niet meer goed kunnen springen . De verschijnselen kunnen ook subtieler zijn. Dieren geven pijn zelden aan als piepen, maar wel door meer hijgen, smakken en onrust. Het is van belang dat u niet denkt, mijn dier is oud, ik laat hem maar de hele dag liggen. Houd hem juist in beweging door vaak op de dag kleine stukjes te wandelen. Er bestaan ook voedingssupplementen die de gewrichtsgezondheid optimaal houden. Ziet u tekenen van pijn? Neem dan contact op met uw dierenarts.
Incontinentie. Sommige oudere dieren kunnen de urine of ontlasting minder goed controleren. Ze laten het dan passief (zonder dat ze het door hebben en zonder dat ze ervoor gaan zitten) lopen. Uw dierenarts kan hiervoor medicatie voorschrijven. Dat werkt in veel gevallen erg goed. Er moet wel van tevoren een goed lichamelijk onderzoek en urineonderzoek gedaan worden om andere oorzaken uit te sluiten.
Veel drinken/veel plassen als gevolg van bijvoorbeeld nier-/lever- of hormoonaandoeningen. Een toegenomen dorst heeft vaak een onderliggende oorzaak. U kunt dus niet zomaar de watergift beperken, dan loopt u kans dat uw dier uitdroogt. Het is verstandig om door middel van urine- en bloedonderzoek de oorzaak op te sporen en deze te behandelen.
Tumoren. Met toenemende leeftijd kunnen dieren meer “bulten” krijgen. Dit kunt u helaas niet voorkomen. Er zijn vel verschillende soorten goedaardige en kwaadaardige tumoren. Helaas kunnen we niet altijd van de buitenkant bepalen of een bult goed- of kwaadaardig is. Hiervoor is een punctie en celonderzoek nodig. Gelukkig komen veelvuldig goedaardige vetbulten(lipomen) voor.
Hartproblemen. Ook het hart kan met het toenemen van de jaren slijtage gaan vertonen. Het kan zijn dat de hartkleppen gaan lekken of de hartspier slapper wordt. Hier hoeft uw dier niet altijd direct klachten van te ondervinden. Let wel op symptomen als verminderd uithoudingsvermogen, zware ademhaling, hoesten of een toegenomen buikomvang. Uw dierenarts kan door lichamelijk onderzoek en aanvullend echo onderzoek vaststellen of hartmedicatie uw dier kan helpen.
Ademhalingsproblemen. Door slijtage van de longen en verslapping van de stembanden verloopt het ademen bij oudere dieren vaak moeizamer.
Gedragsverandering, bijvoorbeeld als gevolg van dementie. Dementie komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij honden en katten. Hoe kunt u dementie bij oudere dieren herkennen? Veel voorkomende symptomen zijn een omgekeerd dag nacht ritme, andere interactie met de eigenaar, desoriëntatie en angst. Het is van belang dat u uw oudere hond of kat actief houdt. Ga regelmatig met hem naar buiten. Snuffelen voor honden is het puzzelen voor oudere mensen, het houdt de hersenen alert! Ook het geven van dieetvoeding met een hoog gehalte aan vetzuren en anti-oxidanten kan helpen de hersenveroudering te vertragen.
U ziet, uw hond of kat kan gezond oud worden, maar kan ook kwaaltjes gaan vertonen. Om de problemen vroegtijdig te onderkennen en zo mogelijk een behandeling te starten is het belangrijk uw oudere hond of kat regelmatig door een dierenarts te laten onderzoeken.
Beeld onder licentie : cc by-nc-nd 2.0 door Dagnyg op FlickR.