Waarom is het verstandig tanden te poetsen bij uw hond of kat?
Tandplaque en tandsteen veroorzaakt ontsteking van het tandvlees en kan tanden en kiezen aantasten. Daarnaast hebben de bacteriën die een rol spelen bij ontstekingen in de bek ook een voorkeur voor de hartkleppen en nieren. Als deze bacteriën in de bloedsomloop komen hebben ze dus ook nog nare effecten elders in het lichaam.
Hoe werkt tanden poetsen bij een dier?
Ik zal het meteen toegeven. Tanden poetsen is niet bij alle dieren te doen. Vaak laten katten het niet toe. Probeer het dus niet met gevaar voor eigen leven!
Het is het beste om op jonge leeftijd al te beginnen met wennen.
Bouw het wennen aan tanden poetsen in ieder geval langzaam op.
Wrijf eerst regelmatig over de wangen van uw dier.
Probeer als volgende stap eens met uw vinger in de wang aan de buitenkant van de kiezen te komen. Laat uw dier dit toe? Gebruik dan een hondentandenborstel, vingertandenborstel of gaasje om uw vinger met wat water en maak een rustige poetsende beweging over de buitenzijde van alle tanden en kiezen. Poets vooral de overgang van kies/tand naar het tandvlees. De hoektanden en knipkiezen hebben vaak de ergste aanslag, dus besteed hier extra aandacht aan. Het is niet nodig de binnenzijde te poetsen. U kunt er ook voor kiezen dierentandpasta (zoals Petosan® tandpasta) te gebruiken met een smaakje, om het poetsen leuker te maken. Gebruik geen tandpasta voor mensen!
Het is aan te raden 2 x per week de tanden van uw dier te poetsen.
Preventie
Naast tanden poetsen kunt u het gebit van uw hond of kat ook schoon houden door ze goed te laten kauwen. Geef zo min mogelijk natvoer of blikvoer. Geef bij voorkeur (grote) harde brokken en af en toe kauwspeeltjes, kauwbotten of kauwstrips (zoals Veggiedent).
Let op bij de keus van een kauwbot dat deze niet kan splinteren of dat er geen stukken vanaf kunnen breken zodat uw dier zich kan verslikken. Berucht zijn ook de mergpijpjes, een heerlijke traktatie die soms eindigt in een dierenartsbezoek omdat de mergpijp om de onderkaak van de hond vast komt te zitten.
1ste beeld : tandvlees ontsteking en tandplaque bij een hond. Beeld onder licentie: CC BY-NC-SA 2.0 bij Nottingham Vet School op FlickR