Met de mooie dagen die terugkomen, dreigt het gevaar dat katten die in appartementen wonen, vanuit een open raam of een balkon vallen. Normaliter hebben katten de reflex om zich tijdens hun val om te draaien en netjes op hun poten te landen, maar het kan soms ook verkeerd gaan.
Het evenwichtsorgaan van de kat, oftewel het middenoor, speelt hierbij een belangrijke rol.
Tijdens de val maken katten een draaibeweging in twee stappen, beginnend vanuit het hoofd en vervolgens vanuit de achterkant van hun lijf. Na deze draai volgt een glijdende beweging; het dier neemt een horizontale positie aan door haar leden volledig uit te strekken waardoor de luchtweerstand groter wordt. Men heeft dan ook over de « parachutisten sprong van een kat ».
De laatste fase van de val is de opvangfase: bij het naderen van de grond worden de ledematen teruggebracht onder het lichaam.
Dankzij dit vermogen om zich in een goede positie te herstellen, kunnen katten een dergelijke val overleven in tegenstelling tot mensen en honden, dankzij:
– hun beperkte gewicht;
– hun middenoor dat effectief hun evenwicht reguleert;
– hun “parachutist stand” die de wrijvingskrachten verhoogt door het draagoppervlak te vergroten en zo de valsnelheid aanzienlijk vermindert.
Terwijl bij een hoogte van meer dan 7 verdiepingen de kat genoeg tijd heeft om na de snelle spin zijn spieren te ontspannen en hierdoor zachter op de grond te landen, zijn de overlevingskansen bij een valhoogte van minder dan 5 tot 6 verdiepingen aanzienlijk kleiner. Klaplongen, fracturen aan het gezicht, gespleten gehemelte, gebroken onderkaak en tanden, een shock toestand of interne bloedingen kunnen er het gevolg van zijn, soms zelfs de dood.
Waarom vallen katten?
Een kat kan zijn evenwicht verliezen en van zijn kijkpost vallen (zoals de rand van een open raam, de reling van een balkon) als hij wordt verrast door een luide en plotseling geluid (deurbel, kreet, deur die klapt, bromfiets.) of bijvoorbeeld als hij probeert om vogels door een open raam achterna te jagen.
Hoe kan een val voorkomen worden?
Zelfs als het totale sterftecijfer na een val vanuit de hoogte slechts 11% is, moet een dergelijk ongeval worden vermeden want los van de hoge kosten bij de dierenarts kan het ook tot blijvende letsels leiden en in sommige gevallen zelfs tot de dood van de kat. Dus zoals het gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen.
Hier volgen een paar tips om vallen te voorkomen:
– Sluit altijd de ramen wanneer u weggaat of scherm die af met een hor.
– Laat uw kat niet alleen achter op het balkon en plaats geen meubels in de buurt van de vangrail die hem ertoe kunnen aanzetten erop te klimmen.
– Gebruik een veiligheidsnet rond uw balkon en reling als de openingen breder zijn dan uw kat.
– Vermijd het plaatsen van stokken of bamboe die het zicht van uw kat belemmeren: hij moet kunnen observeren wat er gebeurt. Er zijn ook transparante balkonbeschermingen.
En wat als uw kat valt?
Als uw kat uit het raam valt, breng hem dan onmiddellijk naar uw dierenarts voor een controle van zijn verwondingen. Zoals hierboven vermeld, is de lijst met mogelijke letsels lang. Sommige verwondingen kunnen verraderlijk zijn en gebagatelliseerd worden omdat u ze niet direct kunt waarnemen.
Daarom is het essentieel om niet langer te wachten en zo snel mogelijk uw kat door een dierenarts te laten onderzoeken.
De eerste 24 uur na een val zijn namelijk cruciaal.
Gisèle Bidenbach
Copyright :
afbeelding 1 © Makarova Olga
afbeelding 2 © Mario Vazquez on Unsplash
afbeelding 3 © Charlotte Renard