8 redenen om een hond als huisdier te nemen

Wie heeft er niet van gedroomd als kind om een hond te hebben! Een lieve, trouwe en gezellige speelkameraad, een (h)echte vriend die je onvoorwaardelijk steunt, bij goede zowel als bij slechte tijden. Een hond als huisdier, dat was in elk geval mijn grootste wens!

hond met kind

Maar het werd een goudvis! “Immers die hoef je niet een paar keren per dag uit te laten en die blaft niet“, zeiden mijn ouders… Schrale troost! Mocht je nu heel graag een hond willen nemen, maar je weet niet hoe je ouders te overtuigen, dan kun je deze argumenten gebruiken:

1) Een hond uitlaten zorgt voor een goede conditie: elke dag wandelen bij goed en slecht weer houd je fit en geeft je bovendien meer weerstand.

2) Een hond bewaakt je huis, dus minder kans voor inbrekers.

3) Een hond als huisdier werkt beschermend bij jonge kinderen tegen allerlei vormen van allergieën, zoals astma en versterkt hun immuunsysteem.

4) Een hond als huisdier is een fantastische sociale katalysator: tijdens het uitlaten zal je hond ongetwijfeld met andere soortgenoten spelen. Een uitgelezen kans om andere hondeneigenaren te ontmoeten en wellicht nieuwe (dieren)vrienden te maken.

5) Een hond voelt je emoties als geen ander huisdier. Ben je eenzaam of verdrietig, dan zal hij je opvrolijken want hij leest je gedachten en emoties als het ware.

6) Een hond opvoeden is een leerzaam proces waarbij je zult leren je verantwoordingen te nemen. Jouw hond is afhankelijk van je en dit betekent dat je goed voor hem moet zorgen, ook al heb je soms geen zin, ook al regent het hard buiten en blijf je liever binnen.

7) Een hond kun je trainen bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en dit is uiterst dankbaar werk. Denk aan het apporteren van de krant s’ochtends vroeg. Maar je kunt hem ook leren om in huis niet te blaffen of bij mensen te bedelen voor een koekje bijvoorbeeld.

Je kunt een hond twee of zelfs meer talen leren, dat weet ik uit eigen ervaring met mijn eigen hond. Als puppy heb ik hem Frans en Nederlands geleerd en hij begrijpt commando’s in beide talen.

8) Tenslotte, je zult weinig of geen kruimels in huis hebben want een hond is een ware stofzuiger!

… en mochten je ouders nog twijfelen wat de kosten betreft: neem dan een hond uit het asiel! Een goedkope en humane oplossing. Immers die honden wachten daar al lang op een lieve baas en snakken naar aandacht en liefde. Dit kan het begin worden van een fantastische vriendschap! Go for it!

Gisèle Bidenbach

CC-by Beeld onder Creative Commons-licentie cc-by 2.0 wsilver op Flickr)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *