Babesiose (= Babesia infectie) bij honden

Babesiose of te wel tekenkoorts wordt door de protozo (= eencellig organisme) Babesia canis overgebracht. Door de beet van de zogenaamde Dermacentor en Riphicephalus teken kan de hond besmet worden. De parasiet komt via het speeksel van de teek in het bloed van de hond terecht en nestelt zich in de rode cellen waardoor bloedarmoede ontstaat. Deze teken, die oorspronkelijk niet of nauwelijks in Nederland voortkwamen, waren vooral in Zuid-Europese landen actief. Beide teeksoorten zijn nu echter ook in Nederland aangetroffen. De in Nederland meest voorkomende teek, de Ixodes Ricinus teek, brengt de Babesiose parasieten niet over.

Wanneer de infectie op tijd ontdekt wordt, is herstel van de hond een reële optie. Pas als de teek minimaal 20 uur aan de hond is vastgehecht kan de hond besmet raken door de parasiet. De eerste symptomen treden pas na 10 dagen tot drie weken op.

lege teekLege teek

volgezogen teekMet bloed volgezogen teek

De symptomen

  • Sloomheid
  • Hoge koorts
  • Hoge hartslag
  • Bleke slijmvliezen door bloedarmoede
  • Roodbruine urine door de bloedafbraak

De behandeling

Hoe sneller de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de kansen van genezing. De diagnose is helaas niet altijd eenvoudig vast te stellen omdat de verschijnselen niet altijd erg duidelijk zijn. Het is dus zaak om zo snel mogelijk te handelen en de dierenarts te raadplegen als een van de bovenvermelde symptomen optreedt. De behandeling bestaat uit 2 injecties Imidocarb® met een tussentijd van ongeveer 10 dagen. In sommige gevallen is er echter een infuus nodig of een bloedtransfusie.

babesia canisBabesia Canis in rode bloedecellen

Preventie

De bestrijding van teken biedt de beste preventie tegen Babesiose. Daarom is het van groot belang de vacht van uw hond na elke wandeling goed te onderzoeken. Ontdekt u een teek, verwijder die dan onmiddellijk met een tekentang. Gebruik hierbij geen alcohol en gooi meteen de teek in de WC pot (Let op: verwar niet de tepels van uw hond met teken!!).

tepels hondVerwar niet de tepels van uw hond met teken!

Een Scalibor tekenband of regelmatig de vacht van uw hond met Frontline of Advantix druppelen werkt ook preventief.

Vanaf de leeftijd van 5 maanden kan uw hond tegen Babesiose gevaccineerd worden (liefst in de winter of in de zomer wanneer de besmettingsrisico’s het geringste zijn). Deze inenting beschermt hem echter niet voor 100%.

De gevolgen van Babesiose

Deze ziekte kan dodelijk zijn wanneer ze te laat gediagnostiseerd wordt. Ook kunnen er ernstige lever- en nierenbeschadigingen optreden waardoor uw hond levenslang behandeld moet blijven.

Echter en gelukkig zijn slechts 20 à 30% van alle teken besmet met het protozo parasiet. Blijft u steeds alert en treft u bovenvermelde maatregelen, dan is de kans dat uw hond geïnfecteerd wordt te verwaarlozen.

Gisèle Bidenbach

Beeld 1: copyright cc by-nc-sa 2.0 door oneshotonepic op FlickR
Beeld 2: copyright cc by-nc-nd 2.0 door peri apex op FlickR
Beeld 3: copyright Direct-Vet
Beeld 4: copyright cc by-nc-sa 2.0 door Quimby op FlickR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *