Belangrijke redenen om uw kat te steriliseren of te castreren.

Wist u dat uw poes veel meer kansen heeft om twee keer zo lang te leven wanneer zij gesteriliseerd wordt? Hier zijn meerdere verklaringen voor te geven:

Een krolse poes (vruchtbaar) vertoont rusteloos gedrag, miauwt en jammert doordringend en loopt vaak weg, op zoek naar een partner met alle gevolgen van dien: ongewenste zwangerschap en virussen zoals FIV (Feline Immune Deficiency Virus) of kattenaids en FELV (Feline Leukemie Virus) oftewel kattenleukemie. Een sterilisatie beschermt haar tevens beter tegen melkkliertumoren of baarmoeder infecties.

Poes en kater

Wat houdt sterilisatie in en wanneer kan de ingreep het beste plaatsvinden?

Sterilisatie betekent dat de ovaria (eierstokken) verwijderd worden. Soms gebeurt dit ook met de baarmoeder in geval van ernstige afwijkingen. De ingreep duurt meestal niet langer dan een uur en geschiedt onder volledige narcose. Uw poes kan dezelfde dag nog naar huis. Enige voorzichtigheid is hierna echter geboden: immers inwendige organen zijn verwijderd en het herstelproces kan iets langer duren dan bij de castratie van een kater.

De persoonlijkheid van uw poes zal na de ingreep niet veranderen, wel haar stofwisseling die trager wordt. Aangepaste voeding, aangepaste hoeveelheden voeding (vanwege een grotere kans op overgewicht) en beweging worden sterk aangeraden.

Sterilisatie kan vanaf 6 maanden plaatsvinden. Mocht u echter nog een nestje van uw poes willen hebben, dan is het beter te wachten totdat uw poes de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt. In de tussentijd kunt u haar eventueel de “poezenpil” geven, ter voorkoming van zwangerschap. Maar let op! Niet meer dan eenmaal per week en niet voor een langere periode, dit in verband met een verhoogde kans op suikerziekte, melkkliertumoren, baarmoederontstekingen en het zogenaamde Dolly-Parton syndroom (fibroadenomateuze hyperplasie).

Een krolse kater sproeit veelvuldig om zijn territorium af te bakenen waarbij een sterke en vooral onaangename urinelucht vrijkomt. Zijn nachtelijke gezang, zijn vechtlust en zijn drang om ver van huis te lopen op zoek naar een partner zijn andere uitingen van krolsheid. Door de castratie verdwijnen deze eigenschappen en is hij bovendien beter beschermd tegen virussen en verwondingen ten gevolg van vechtpartijen of verkeersongelukken.

Kater sproeit in huis

Wat houdt castratie in en wanneer kan de ingreep het beste plaatsvinden?

Tijdens de castratie worden de zaadleiders doorgesneden en de testikels verwijderd. Net zoals bij poezen is de ingreep van korte duur en het herstelproces sneller, aangezien het hier om verwijdering van uitwendige organen gaat. Normaliter kan een kater vanaf de leeftijd van 7 maanden gecastreerd worden mits hij niet al vroeger is gaan sproeien. In dat geval kunt u overwegen om hem eerder te laten castreren.

Ook bij katers zult u na de castratie de hoeveelheden voeding moeten aanpassen ter voorkoming van overgewicht.

Het gaat tenslotte om het welzijn van uw kat die u graag een zo lang en gelukkig mogelijk leven wilt gunnen. Het is een kleine ingreep, maar wel met duurzame en heilzame gevolgen!

Gisèle Bidenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *