De kat plast naast de kattenbak

De kat is van nature een schoon dier. Wanneer uw kater of poes naast de kattenbak plast, dan is er een duidelijke reden. Plassen naast de kattenbak kan zowel een psychische als een lichamelijke oorzaak hebben. Van groot belang is echter dat u nooit uw kat straft of tegen hem/haar gaat schelden of erger nog zijn/haar neus in de urine wrijft. Het probleem kan hierdoor alleen maar verergeren. Pas wanneer de oorzaak geïdentificeerd is, kan het probleem opgelost worden.

kat plast naast kattenbak

Hoe identificeert u de oorzaak?

De manier hoe uw kat plast kan opheldering brengen; als uw kat verticaal sproeit tegen een muur bijvoorbeeld en met trillende staart, dan is er sprake van een gedragsprobleem. Als de kat zittend op een horizontale vlakte en met gekromde rug plast, dan ligt er een medisch probleem ten grondslag.

Sproeien wijst op een psychische oorzaak: stress in geval van verhuizing, nieuwe meubelen, de komst van een baby in huis, een nieuwe huisgenoot, de kattenbak is verplaatst of vervangen door een nieuwe bak, ander voer etc.. Is dit niet het geval, dan moet de oorzaak gezocht worden bij de baas: stress in huis ten gevolg van spanningen en ruzie, examenkoorts, gezondheidsproblemen e.d. Belangrijk hierbij is dat u uw kat voldoende tijd geeft om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Een paar weken moet echter genoeg zijn. De kat moet zich daarbij niet opgejaagd of bedreigd voelen.

Hieronder volgen een paar tips die de stress kunnen helpen verminderen:

– Tijdens een verhuizing plaatst u de kattenbak in een rustige kamer (bijvoorbeeld de slaapkamer) en steeds op dezelfde plek.

– De kattenbak moet schoon zijn: minimaal 2 keer per dag moet de kattenbak verschept en 1 à 2 keer per week verschoond worden.

– De kattenbak moet voldoende groot zijn (minimaal 1,5 keer zo groot als de kat, zodat deze zich zonder problemen kan draaien).

– Kies eventueel voor een kattenbak zonder overkapping. Vele katten voelen zich opgesloten en durven er niet in te stappen. Bovendien kunnen er vieze geurtjes blijven hangen die uw kat ervan weerhoudt zijn/haar behoeftes in de bak te doen.

– De kattenbak moet niet te dichtbij van de voer- en drinkbak of slaapplaats geplaatst worden. Hou een afstand van minimaal 50 cm aan.

kattenbak

Als stress factoren echter uitgesloten zijn, dan kan het plassen naast de kattenbak een medische oorzaak hebben zoals:

– Irritatie van de urinewegen door de aanwezigheid van blaasgruis en/of een blaasontsteking.

– Maagdarmkanaal klachten of een nierprobleem, een schildklierprobleem, een te hoge bloedsuikerspiegel of jeuk door vlooien.

– Pijn ten gevolge van artrose en/of spondylose (een langzame verstijving van de wervelkolom door degeneratie van de wervels)

In elk geval is het uiterst belangrijk dat u steeds rustig en geduldig blijft. Wacht totdat de kat zich veilig genoeg voelt en weer uw aandacht vraagt. Stel dan uw kat gerust en praat met zachte stem. Geef hem/haar het gevoel dat hij geliefd is en niet wordt afgewezen door zijn baas. Streel hem/haar echter zonder overdreven te knuffelen, wat namelijk juist averechts kan werken.

Kunt u de oorzaak toch niet identificeren? Roep dan de hulp van uw dierenarts om de kat goed te onderzoeken en te kijken of er sprake is van een lichamelijke dan wel een psychische aandoening. Als uw kat erg gestrest is, overleg dan met uw dierenarts en vraag om een rustgevend medicijn zoals bijvoorbeeld de producten ‘Zylkène‘ of ‘Feliway‘ (als spray en verdamper verkocht). Feliway vermindert angst en stress bij katten en voorkomt het sproeien of urineren op ongepaste plaatsen. Feliway bevat feromonen uit het gezicht van de kat. Feromonen zijn chemische stoffen die katten gebruiken om te communiceren met soortgenoten. Misschien is het u opgevallen dat uw kat haar gezicht en kin op verticale oppervlakken wrijft. Zij laat daar een geur achter die deze feromonen bevat. De feromonen van het gezicht hebben een kalmerend effect op de andere katten. Wanneer Feliway wordt gespoten op meerdere verticale vlakken waarop je kat gewend is te sproeien, dan zal het en kalmerend effect hebben en in veel gevallen zal uw kat dan minder of nauwelijks nog op die plekken sproeien.

Gisèle Bidenbach

Beeld 1 : copyright angor1975 / 123RF Stock Photo
Beeld 2 : copyright istockphoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *