De Kong voor uw hond

Honden in het algemeen en sommige rassen in het bijzonder houden van jagen en daadwerkelijk werken voor hun voer. Een reden waarom honden gedragsproblemen ontwikkelen, zoals in huis plassen of urenlang blaffen, is pure verveling. Deze vloeit voort uit een gebrek aan lichaamsbeweging, verkenning en onderzoek van hun omgeving.
Een tweede reden is eenzaamheids- en verlatingsangst.
Om uw hond te bevrijden van deze frustraties en zijn leven plezieriger te maken, kunt u hem leuk “werk” geven als hij alleen thuis is of wanneer u niet met hem kunt spelen.

De zogenaamde Kong geeft honden een kans om voor hun eten te werken en stimuleert bovendien hun jachtinstinct. Dit speelgoed is meestal gemaakt van onverwoestbaar materiaal, zoals hard rubber of plastic en is verkrijgbaar in veel soorten en maten. Het is geschikt voor alle rassen, grote en kleine honden.

Kongs hebben meestal gaten aan elk uiteinde of aan de zijkanten en kunnen gevuld worden met zowel hard als zacht voedsel. Een hond moet werken om eten te krijgen door de Kong te schudden, te rollen en te likken om het voer eruit te krijgen. Door deze inspanning verdwijnt verveling spoedig.

 Hond met Kong speelgoed

Hoe een Kong te gebruiken?

U kunt een Kong met bijna elk soort voedsel vullen zoals brood, hondenvoer uit een blik, pindakaas, fruit of kaas. U kunt de Kong ook vullen met speciale snacks om zijn dieet aan te vullen. Immers, de bedoeling is om uw afwezigheid met plezier te associëren.

gevulde kong voor hond

 

De Kong is ook een uitstekend middel om te voorkomen dat uw hond tijdens uw afwezigheid ten prooi valt aan vernielingsdrang. Mocht dit toch gebeuren, berisp hem dan nooit want elke berisping kan juist emotionele spanningen veroorzaken. Belangrijk is dat uw hond zich veilig en vertrouwd voelt in huis.

 

Als u weer thuis komt, kunt u het beste alle speelgoederen, de Kong inbegrepen, verwijderen. Slechts uw hond en u zelf zijn dan aanwezig. Het doel hiervan is dat er van alles in huis is om mee te spelen als u weg bent, en niets behalve u zelf als u terug bent. Deze handelswijze kan bijdragen aan een beter evenwicht in de beleving van aanwezigheid en afwezigheid: het gemis dat uw hond beleeft als u weg bent wordt namelijk gecompenseerd door het “werken” met bijvoorbeeld een Kong. En als u weer thuis bent, ervaart de hond het plezier om met u samen te zijn zonder de behoefte te hebben aan andere afleidingen.

 

Gisèle Bidenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *