Een nieuw jong katje in huis? Wees voorbereid!

De komst van een jong katje in huis is altijd een vrolijke aangelegenheid. Echter de onbevangenheid en nieuwsgierigheid van uw nieuwe huisgenoot kan ook fatale gevolgen hebben, voor zijn of haar veiligheid … en de uwe!

kitten

Katten in het algemeen en jonge katjes in het bijzonder zijn zeer nieuwsgierig en gaan graag op pad. Om te voorkomen dat uw katje ontsnapt, is het van belang dat u deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten houdt. Een kattenluik naar een omheinde tuin is natuurlijk de beste oplossing, mits het katje niet bovenop een hek of muur kan klimmen.

Maar direct gevaar sluimert vaak niet buiten, maar juist binnen. Daarom heeft de Maine Coon Fokkers en Liefhebbers Vereniging een lijst van potentiële gevaren opgesteld die zich binnenshuis kunnen voordoen. Wees dus verstandig en raadpleeg deze lijst voordat het te laat is!

  1. Verwijder bungelende electrische snoeren.
  2. Houd uw toilet pot dicht (u wilt toch niet dat uw poesje er in valt en verdrinkt?)
  3. Laat hem niet op opentrappen lopen(katjes kunnen makkelijk door de open gaten vallen).
  4. Pas op voor franjes oflosse vloerbekleding,loshangende gordijnkoorden(jonge katjes kunnen erin verstrengeld raken en vervolgens stikken).
  5. Houdt allerlei soort vuilnis buiten zijn/haar bereik (zoals botjes of kippenpootjes diedarmproblemen kunnen veroorzaken).
  6. Laat geen naaldenen draad, brei-en/ofhakenmaterialen in de kamer liggen.
  7. Ruim altijd boterham- of pedaalemmerzakjes (uit dun cellofaan) op want katjes die dat eten, stikken erin).

Bovendien, houd in gedachten dat:

• Veel speelgoed voor katten uit onderdelen bestaan die gemakkelijk verwijderd en ingeslikt kunnen worden.
• Ook slingers gemakkelijk ingeslikt kunnen worden.
• Ligstoelen en verstelbare bedden mechanismen hebben die uw katje kunnen verwonden of zelfs kunnen verpletteren als hij er ingekropen is.
• Alle schoonmaak- en chemische middelen moeten worden opgeborgen en buiten bereik van uw jonge katje gehouden worden.
• Open koelkasten, vaatwassers, magnetrons, ovens, wasmachines en -drogers moeten altijd gecontroleerd worden voordat u ze aansluit want nieuwsgierige katjes kunnen er in kruipen en vervolgens opgesloten worden, met alle nare gevolgen van dien!

  • U medicijnen altijd buiten bereik van uw katje moet houden; een aspirientje kan dodelijk zijn!
  • Een katje heel snel oververhit kan raken in een auto. Beter is uw diertje nooit alleen in de auto te laten.

Tenslotte:

Heeft u een openhaard? Laat dan nooit het jonge katje in de buurt van de vlammen komen. Net zoals kinderen weten katjes niet hoe gevaarlijk vuur kan zijn.

Zoals honden door teken gebeten kunnen worden, kan dat ook met uw katje gebeuren, vooral tussen april en oktober. Raadpleeg uw dierenarts voor het beste middel.

Gisèle Bidenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *