Goede Voornemens voor 2014 ! Overgewicht bij honden en katten

Wist u dat de helft van de honden, katten en konijnen in Nederland overgewicht heeft? Dit brengt allerlei gezondheidsrisico’s voor de dieren met zich mee zoals een grotere kans op artrose en suikerziekte.  U wilt natuurlijk dat uw huisdier gezond is, daarbij hoort zeker ook een gezond gewicht!
Begin 2014 gezond en check bij uw dier of er sprake is van overgewicht!!

Kat met overgewicht

 Hoe weet u of er sprake is van overgewicht van uw huisdier?

Tijdens de jaarlijkse controle bij de dierenarts kan uw dierenarts u hierover adviseren.  U kunt echter ook zelf al signalen zien bij uw hond of kat.

  • Als u met uw vlakke hand over de ribben van uw hond of kat wrijft, is het de bedoeling dat u de ribben goed kunt voelen. Zit er een vetlaag overheen dan is er sprake van overgewicht.
  • Als u van bovenaf naar uw dier kijkt is het de bedoeling dat er een duidelijke taille zichbaar is achter de ribben
  • Honden met overgewicht hebben een verminderd uithoudingsvermogen. Tijdens de wandeling blijven ze eerder achterop en gaan eerder hijgen.
  • De meeste dieren met overgewicht hebben continu honger en zijn gefixeerd op eten.
Overgewicht bij de hond

Hoeveel mag uw dier eigenlijk eten?

Hond: 460 KJ x kg lichaamsgewicht0,75. Na castratie/sterilisatie is de energiebehoefte 30 % minder!

Kat: 40-50 gram droogvoer per dag voor een kat van 4 kg. De juiste hoeveelheid voeding varieert per soort voer. U kunt het beste op de verpakking van het voer de ondergrens van de geadviseerde hoeveelheid voor het streefgewicht van de kat kiezen.

Konijn: 15 -20 gram per kg lichaamsgewicht per dag brokjes daarnaast onbeperkt hooi.

Hoe kunt u overgewicht aanpakken?

Minder caloriën eten, meer bewegen!

Meer bewegen:
Ga minimaal 4 x per dag met uw hond wandelen. Natuurlijk hangt de lengte van de wandeling af van het type hond, maar 4 x per dag 15 minuten is het minimum.  Als u meer met uw hond wilt gaan bewegen, doe dit dan nooit ineens, altijd stap voor stap.

Speel dagelijks met uw kat. Bijvoorbeeld met een laserlampje op de grond, of rol de brokjes door het huis in plaats van voeren in een bakje. Er bestaan ook speelballetjes waar u de brokjes van uw kat in kunt doen. Uw kat moet het balletje rollen om de brokjes eruit te krijgen.

Ook konijnen moeten dagelijks flink kunnen rennen en bewegen. Als ze alleen maar in een hok zitten krijgen ze onvoldoende beweging.

Minder calorieën:
U kunt natuurlijk besluiten minder brokken te gaan geven. Dat is een optie, echter veel honden en katten blijven dan zeuren om eten en er bestaat een risico dat uw huisdier onvoldoende vitaminen binnen krijgt . Een goed alternatief is dieetvoer met een laag energie en vetgehalte en verhoogd gehalte aan voedingsvezels om het verzadigingsgevoel te stimuleren. Het is ook belangrijk te proberen de “eettijd” te verlengen. Als uw hond erg schrokt kunt u een speciale voerbak gebruiken, waarbij uw dier langer over zijn eten doet en eerder een gevoel van verzadiging krijgt.

Als uw dier onvoldoende afvalt terwijl u alle maatregelen neemt of uw dier vertoont naast overgewicht andere klachten, als bijvoorbeeld veel drinken en veel plassen, maak dan een afspraak met uw dierenarts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *