Haarballen bij de kat

Elke dag besteden katten uitgebreid tijd aan het schoonlikken van hun vacht. Op zich een heel normale handeling die bovendien wijst op een gezonde en actieve kat. Maar tijdens de vachtverzorging worden dode haren ingeslikt die uiteindelijk als onverteerbare massa in het spijsverteringskanaal landen. Idealiter worden deze haren via de ontlasting afgevoerd, maar heel vaak gebeurt dit niet: de ontstane haarbal zit vast in het maagdarmkanaal en de kat krijgt last van misselijkheid en braakneigingen, terwijl er niets uitkomt. Dit verschijnsel wordt “loos” braken genoemd.

In het ergste geval kunnen de onverteerde haren de darm transit blokkeren. Een operatieve ingreep is dan nodig.

De symptomen:

– kuchen, hoesten
– opgeblazen buik
– obstipatie
– verminderde eetlust
– gras willen eten.

De behandeling:

Preventief is het heel belangrijk uw kat regelmatig te borstelen zodat er zo min mogelijk losse haren ingeslikt worden; liefst een keer per week en dagelijks voor langharige katten en in de ruiperiode.
Het toedienen van een kleine hoeveelheid tonijn in het voer kan ook helpen: de vetzuren in de vis zorgen voor een goede conditie van de vacht waardoor minder haren verloren gaan. Ook stimuleert de olie in de vis de stoelgang; de vastzittende haren worden daardoor sneller en makkelijker afgevoerd. Maar koop geen tonijn uit de supermarkt (te zout!).

Kattengras biedt ook uitkomst: de ingeslikte grassprieten wikkelen zich om de vastzittende haren die daardoor makkelijker afgevoerd en uitgebraakt worden. Kattengras is te verkrijgen bij dierenspeciaalzaken en tuincentra.

haarballen bij de kat

Een aangepaste dieet met extra vezels is sterk aan te raden. Merken zoals Hill’s Science Plan bieden dergelijke droogvoeding met speciale bestanddelen die de haarballen voorkomen en verwijderen, zoals Hill’s hairball control.

En mocht uw kat last hebben van constipatie, dan kunt u bijvoorbeeld een klein stuk gekookte pompoen in het eten mengen; een natuurlijk en onschuldig laxeermiddel! Het toedienen van een klein beetje paraffine kan ook de darmwerking bevorderen. Bij frequente constipatie is er Laxanorm, een laxeermiddel dat u bij de dierenarts kunt verkrijgen.

En mochten bovenvermelde methoden geen effect op de constipatie van uw kat hebben, raadpleeg dan de dierenarts. In het uiterste geval zal de constipatie dan operatief verwijderd moeten worden.

Gisèle Bidenbach 

CC-by Beeld onder Creative Commons-licentie (cc-by 2.0 kennymatic op Flickr)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *