Help! Mijn huisdier heeft vlooien!

Honden en katten kunnen last hebben van vlooien. Dit zijn  kleine parasieten in de vacht die leven van het bloed van uw hond of kat.  Veel diereigenaren denken dat vlooien alleen in de zomer voorkomen, maar niets is minder waar ! Ik zie in de praktijk juist veel honden en katten met vlooien in de herfst en de winter.

mijn hond heeft vlooien

Volwassen vlooien zitten op het dier heerlijk tussen de warme haren. Ze hebben een voorkeur voor de staartbasis en de liezen.  Een vrouwtjesvlo kan tientallen eitjes per dag leggen. Deze eitjes zijn erg glad en rollen meteen vanuit de vacht in uw huis op de vloer. Ook in de winter bij een kamertemperatuur van 20 graden ontwikkelen deze eitjes zich binnen een aantal weken  tot larve en vervolgens tot volwassen vlo.  U kunt zich dus voorstellen dat een enkele vlo op uw hond of kat slechts het topje van de ijsberg is!

Wij adviseren u daarom: voorkomen is beter dan genezen.

 Hoe voorkom ik vlooien?

Vlooien preventie bij huisdieren

Het is verstandig uw dier preventief tegen vlooien te behandelen. Dit gaat het beste met een pipet op de huid in de nek. Direct-Dierenarts adviseert u als uw dier regelmatig buitenkomt elke maand Advantage of Frontline Combo te gebruiken.

Bij de behandeling is het handig om met twee personen te zijn. Een Persoon kan de hond of kat vasthouden, de ander kan in de nek de haren spreiden en op de huid de volledige pipet druppelen. De vloeistof verspreidt zich vervolgens over de gehele vetlaag van de huid en werkt dus van de tenen tot het puntje van de staart.

Heeft uw hond of kat al vlooien dan is het ook belangrijk extra te letten op hygiëne in huis. Zoals u heeft hierboven heeft kunnen lezen liggen er ook veel vlooieneitjes in uw huis. Was de kleden of dekens van uw dier dus wekelijks en stofzuig elke dag. Als dit nog niet het gewenste effect geeft, kunt u bij uw dierenarts terecht voor een goede omgevingsspray die de vlooieneieren en larven in uw huis aanpakt.

Vlooienallergie

Met name bij katten, maar ook bij honden zie ik vaak een allergische reactie op vlooienbeten. Dit betekent dat de kat of hond een allergische reactie heeft op het speeksel van de vlo.  Uw dier heeft dan vreselijke jeuk en likt of bijt regelmatig bij de staartbasis of op de buik. Als u met uw vingertoppen zacht over de rug tegen de haren aait, dan voelt u allemaal kleine korstjes. Uiteindelijk kan de staartbasis ook zelfs bijna kaal worden. Denkt u dat er sprake is van een vlooienallergie bij uw huisdier, neem dan contact op met uw dierenarts, die kan uw dier behandelen.

Vlooienallergie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *