Help mijn puppy bijt!

Pups bijten niet omdat ze gemeen of agressief zijn. Straffend optreden is dan ook geen optie. Bijten is een volkomen normaal gedrag bij pups. Het is voor hen een middel om te communiceren, spelen en vooral om de omgeving te verkennen. Pups gebruiken namelijk hun bek om te voelen, happen en spelen. Behalve de sterke behoefte om alles met hun bek te willen onderzoeken, hebben pups ook nog een reden om overal op te willen kauwen : het wisselen van tanden en kiezen. Het kauwen verlicht namelijk de pijn waardoor pups graag op alles en nog wat willen bijten. Dit kan enkele weken, zelfs maanden duren (vanaf een week of drie tot een maand of vijf / zes). Veel mensen vinden het schattig als er aan veters of broeken licht gebeten wordt, maar als er schade ontstaat of een kind wordt gebeten, dan verandert hun kijk op de zaak.

pup bijt

Hoe leer je het bijten af?

In hun nest spelen pups met moeder en nestgenoten en bijten daarbij oren, pootjes en staart. Echter als het te hard gaat, wordt er gepiept en wordt de bijtende pup door de moeder gecorrigeerd door een snauw te geven. De pup leert dan dat te hard bijten onwenselijk is en vooral pijnlijk.

Als pup-eigenaar kunt u dezelfde methode toepassen en met de juiste timing d.w.z. als de pup te hard bijt, een harde schreeuw geven. Zodra hij met bijten stopt, kunt u de pup belonen liefst na 5 seconden, wanneer hij weer rustig is. De 5 seconden zorgen voor de loskoppeling van het bijten en de beloning en voor een koppeling tussen het niet-bijten en belonen. Het belonen mag niet vergeten worden!

U kunt ook alternatieven bedenken, zoals een speeltje waarin uw pup naar alle lust bijten kan zonder iemand of iets te beschadigen. Daag hem hiermee uit en beloon hem als hij dat goed doet. Zijn aandacht richt zich dan op het speeltje en niet meer op uw hand of kleding.

Mocht de pup toch blijven bijten tijdens het spelen, dan kunt u het beste onmiddellijk met het spelen stoppen en weglopen zonder iets te zeggen. Dit werkt meestal heel goed want pups vinden het heel erg als de baas wegloopt en zij geen aandacht meer krijgen. Let op! Deze methode moet indien nodig elke keer consequent toegepast worden, wilt u hem blijvend het bijten afleren.

U kunt het commando ”zit” toepassen en als de pup gehoorzaamt hem belonen. Zodra hij zit kunt u hem het speeltje geven waarin hij bijten mag. Wel is het zo dat de pup het commando “zit” moet kennen. Door hem af te leiden van het negatieve gedrag en hem te belonen na het positieve gedrag (het zitten) zal hij minder snel bijten.

pup bijt speelgoed

Mochten al deze methodes niet werken, dan kunt u altijd nog uw pup in zijn bench laten rusten. Loop met hem naar zijn plek en laat hem daar liggen. Laat de deur van de bench open en geef hem iets lekkers zodat hij dit niet als straf ervaart maar juist als een positieve ervaring. Pups zijn namelijk vaak hyperactief en hebben dan ook extra slaap en rust nodig.

Concluderend, hoe vroeger u hiermee begint hoe beter ! En vooral wees consequent! Want hoe langer uw pup dit bijtgedrag blijft tonen, hoe moelijker het is om het af te leren…. en hoe groter zal uw frustratie zijn!

Gisèle Bidenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *