Help uw huisdier de winter door !

Hond in de sneeuw

Het is volop winter, het is koud, nat en soms ligt er zelfs sneeuw. Direct-Dierenarts geeft u graag een aantal tips om problemen met uw huisdier in de winter te voorkomen.

  • De meeste honden en katten kunnen zonder problemen met hun dikke vacht naar buiten. Heeft u een klein hondje (bijvoorbeeld een chihuahua) met een dunne vacht doe hem/haar dan een dekje om.

Hond met mantel

  • Heeft het gesneeuwd, dan is het verstandig tussen de tenen en zoolkussens van uw hond vaseline aan te brengen. Dit voorkomt vorming van ijsklompjes onder de poten en irritatie door strooizout.  Spoel bij thuiskomst de poten van uw hond met lauwwarm water om zoutresten te verwijderen.
  • Laat uw hond geen sneeuw eten! Dit geeft onherroepelijk maag-darmproblemen en dat komt de sneeuwpret niet ten goede.
  • Bewaar gevaarlijke vloeistoffen zoals antivries buiten bereik van uw huisdieren!  U kunt het zich misschien niet voorstellen, maar honden drinken graag antivries (propyleenglycol). Dit kan ernstige vergiftigingsverschijnselen geven en uw dier kan er zelfs aan overlijden.
  • Oude honden en katten met gewrichtsproblemen als artrose hebben vaak meer klachten bij koud en nat weer. Zorg voor een warme en zachte rustplek binnen. Ga met uw hond vaak een klein stukje wandelen om de gewrichten warm en soepel te houden.  Om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen bestaan er voedingssupplementen zoals Seraquin voor de hond en de kat. Deze voedingssupplementen bevatten glucosamine en chondroïtinesulfaat, beide gewrichtsbouwstoffen die een optimale gewrichtsfunctie ondersteunen.
    Merkt u dat uw dier meer moeite heeft met bewegen, neem dan contact op met uw dierenarts.
  • Konijnen, cavia’s die gewend zijn buiten te leven kunnen ook bij vorst buiten blijven. Controleer minimaal 2 maal per dag of het drinkwater niet bevroren is. Bij strenge vorst is het wel van belang uw konijn of cavia in de nacht in een nachthok op te sluiten.  Bij voorkeur “zweeft”  het nachthok een stukje boven de grond. Wij adviseren u bij koude nachten extra stro in het nachthok te doen.  Stro heeft onze voorkeur boven hooi omdat het een betere isolerende werking heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *