Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond (katten)poep eet?

Vele honden schijnen verzot te zijn op kattenpoep maar ook op paardendrollen, konijnenkeuteltjes of poep van soortgenoten. Men kan zich afvragen of de hond honger heeft, aan een te kort aan vitaminen lijdt of simpelweg zijn instinct volgt.

hond eet kattenpoep

Ook al zitten er onverteerde etensresten en proteïnen in uitwerpselen hoeft dit echter niet te betekenen dat uw hond bepaalde stoffen in zijn voeding mist. Hondenvoer is tegenwoordig zodanig goed uitgebalanceerd dat alle voedingstoffen ruim aanwezig zijn. Kattenpoep schijnt echter een zeer uitnodigende geur voor de hond te hebben die hij meteen associeert met een heerlijk maaltje en die hem doet watertanden. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat uw hond het gedrag van zijn moeder heeft overgenomen. Vaak eten moeders de uitwerpselen van hun puppy’s om het nest schoon te houden. Hoe kunt u nu een dergelijk gedrag veranderen?

Er zijn twee opties:

– de hond ontmoedigen de kattenuitwerpselen te eten door hem de toegang tot de kattenbak onmogelijk of in elk geval heel moeilijk te maken of voor een afgesloten kattenbak te kiezen. U kunt de bak bijvoorbeeld in een ruimte plaatsen waar alleen de kat kan komen (via een kattenluik of waarvan de deur met een haakje op een kier gezet kan worden).

– de hond zodanig trainen dat hij deze slechte gewoonte afleert. Dit is zowel tijdrovend als moeilijk te controleren, vooral als uw hond buiten losloopt. Het trainen aan de lijn is in ieder geval een eerste stap om hem af te leren poep te eten waar u bij bent. Maar wees dan altijd consequent en vasthoudend. Straffen of schreeuwen heeft geen zin, wel uw hond belonen als hij het juiste gedrag vertoont.

Lukt het toch niet, dan kunt u de hulp van een gedragstherapeut inschakelen of een klikker aanschaffen. Klikkers zijn bij de meeste dierenspeciaalzaken en webwinkels te koop en kosten ongeveer 5 euro. Ook bestaan er leerzame boeken over de klikkermethode.

Uiteraard is het ook belangrijk dat u regelmatig de kattenbak verschoont om zo goed als mogelijk de aanlokkelijke geur van kattendrollen te minimaliseren.

kattenpoep

Lukt het uiteindelijk toch niet om uw hond af te leren kattenpoep te eten, een direct gevaar voor zijn gezondheid hoeft u niet te vrezen. Een hondenmaag is immers gewend om vieze dingen te verteren zoals rotte eieren, kadavers, etc. Houdt u echter wel rekening mee dat er in vele (oudere) uitwerpselen allerlei bacteriën en ziekteverwekkers kunnen zitten die voor uw hond niet bepaald gezond zijn. Maar misschien blijft er tenslotte niets anders over dan zijn gedrag te accepteren voor wat het is: een natuurlijk gedrag dat bij honden hoort.

Gisèle Bidenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *