Hoe socialiseer ik mijn pup?

zijn pup socialiseren

Vanaf het moment dat u een pup in huis neemt, vanaf 8 weken meestal, begint zijn primaire socialisatie fase. Deze fase duurt ongeveer 6 weken. Gedurende deze periode ontdekt de pup zijn omgeving met grote nieuwsgierigheid en onbevangenheid en leert hij om te gaan met mensen, andere dieren, geluiden en verkeer.

Na deze fase volgt een nieuwe periode van 3 tot 6 maanden gedurende welke de pup zich afwachtend opstelt tegenover nieuwe ervaringen. Deze fase wordt ook angstfase genoemd. Het is zeker noodzakelijk om ook dan door te gaan met socialisatie zodat uw pup zijn angsten leert te overwinnen en te laten wennen aan nieuwe prikkels en situaties.

Socialisatie is een geleidelijk proces. In de eerste 12 weken zijn de hersenen van de pup in volle groei. Er ontstaan talrijke verbindingen tussen de neuronen. Elke dag ontstaan en verdwijnen er nieuwe neuronenverbindingen (ook synapsen genoemd) ten gevolge van beleefde ervaringen en prikkels. Het is daarom van groot belang dat een pup zoveel mogelijk bloot gesteld wordt aan een maximum van situaties, mensen en dieren zodat hij later niet meer bang reageert als hij ze ziet.

socialisatie pup

Aangezien de hersenen van de pup zich naar gelang van de beleefde ervaringen of prikkels vormen, is het raadzaam om zoveel mogelijk uw pup te confronteren met kwalitatief goede situaties. Vermijd bijvoorbeeld het contact met drukke en vervelende kinderen die uw pup treiteren. In deze fase kan het traumatiserend werken en uw pup later blijvend angstig maken voor kinderen.

Neem zo vaak mogelijk uw pup mee, in de stad, winkels en andere huizen en leer hem aan mensen en verkeer geleidelijk te wennen. Nodig mensen thuis uit zodat hij leert ze als vrienden en niet als vijanden te beschouwen en hij deze situatie als normaal ervaart. Ook moet u deze ervaringen blijven herhalen zodat uw pup er echt aan kan wennen maar geef hem ook de tijd en rust om het te verwerken. Mocht uw pup weleens schrikken van een bepaalde situatie, probeer hem dan af te leiden, met hem te spelen of hem iets lekkers te geven. Zo voorkomt u dat hij getraumatiseerd raakt en er later last van heeft.

Het wennen aan bepaalde geluiden (onweer, mensenmassa’s, treinen etc.) kunt u hem ook aanleren met behulp van speciale geluidsopnames en cd’s. Draai hierbij het geluid langzaam omhoog en oefen in verschillende ruimtes en ook buitenshuis.

Socialisatie houdt ook in dat u uw pup moet leren aan uw aanrakingen te wennen, dit mede om ervoor te zorgen, dat wanneer hij ziek en verzorgd moet worden, hij al gewend is aan dit contact. Til beurtelings zijn poten op, onderzoek de kussentjes onder zijn poten, zijn gebit, zijn oksels, borstel hem en streel hem.

Tenslotte, als u een pup van 12 weken of ouder aanschaft en u merkt dat hij bepaalde gedragsproblemen vertoont, dan is het de vraag of het wijs is hem te behouden. Omdat u niet betrokken was bij deze primaire socialisatiefase, kunt u ook niet weten hoe die verlopen is. Het aanleren of corrigeren van een bepaald gedrag en het wegnemen van angsten is dan zeer moeilijk als niet onmogelijk. Het kan raadzaam zijn om een professionele hondentrainer hierover te raadplegen.

Socialiseren is arbeidsintensief maar zeker ook leerzaam en lonend, zowel voor uw pup als uzelf. Door een goede socialisatie zult u later nog veel meer plezier samen beleven!

Gisèle Bidenbach

Copyright afbeeldingen: 
– beeld 1: cc by nc-nd 2.0 ccho op FlickR
– beeld 2: cc by 2.0 localpups op FlickR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *