Hoe word ik een goede hondeneigenaar?

Onder gezelschapsdieren zijn honden ongeëvenaard in hun toewijding, loyaliteit en vriendschap aan de mensheid. Elke mens die ooit een hond heeft liefgehad kan getuigen dat de liefde van de hond grenzeloos is. Het enthousiasme waarmee uw hond u verwelkomt wanneer u thuis komt, de kwispelende staart bij het geluid van de lijn die u van de haak afhaalt, de vreugde bij het gooien van een tennisbal, of zijn hoofd genesteld in uw schoot…dat is slechts een greep uit de talloze beloningen die u als hondeneigenaar van uw vriend kunt verwachten.

goede hondeneigenaar

Het bezitten van een hond is niet alleen een privilege, het is ook een verantwoordelijkheid. Deze dieren zijn afhankelijk van ons voor voedsel en onderdak, en verdienen veel meer. Als u overweegt om een hond in uw leven op te nemen, dan moet u serieus nadenken over de gevolgen van deze verantwoordelijkheid. Heeft u al een hond, dan moet u overwegen of u als eigenaar aan als deze verplichtingen voldoet.

De onderstaande lijst is zeker niet uitputtend. Zie het als een leidraad voor een aantal essentiële aandachtspunten als u een zo goed mogelijk – als niet de beste – hondenbezitter wilt worden.

1. Erken uw verantwoording:

Een hond bezitten is geen lichtvaardige aangelegenheid. Het impliceert emotionele en financiële verplichtingen, én op lange termijn. Alvorens te beslissen of een bepaalde hond voor u geschikt is, moet u eerst zich goed afvragen of uw huis geschikt is voor elke soort hond.

2. Uw levensstijl versus zijn temperament:

Als u een hond koopt of adopteert, dan zal hij (of zij) een deel van uw leven worden. Belangrijk is dat u ervoor zorgt dat hij geschikt is voor uw levensstijl. Bijvoorbeeld, als u sportief bent, dan zult u waarschijnlijk niet blij zijn met een hond die een laag energieniveau heeft. Als u zeer netjes bent, dan zult u waarschijnlijk geen hond willen hebben die veel verhaart. Alle aspecten van het leven van uw gezin zoals hobby’s, activiteiten, persoonlijkheden, zouden moeten onderzocht worden voordat u een hond in huis neemt.

3. Maak een lijst:

Op basis van uw levensstijl bepaal welke kwaliteiten uw hond moet hebben. Overweeg de grootte, het energieniveau, de verzorging van zijn vacht, het temperament. Wilt u een waakhond of een schoothondje? Is het belangrijk dat uw hond goed met kinderen kan opschieten? Beantwoord eerst deze vragen : als je eenmaal een hond in huis hebt, dan kan het hartverscheurend zijn om te beseffen dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.

4. Kies een ras:

Zodra u uw lijst met ideale eigenschappen heeft gemaakt, onderzoek dan welke rassen in dat profiel passen. Ga naar de plaatselijke bibliotheek, of bezoek een hondenshow, of raadpleeg relevante websites. Verfijn uw keuzes tot u het juiste ras hebt gevonden die het beste bij u past.

hond Agility

5. Neem contact op met fokkers in uw omgeving.

Laat hen weten dat u geïnteresseerd bent in hun ras en dat uw keuze voor dit bepaalde ras zeer goed is overwogen. Stel de fokker alle vragen over dit ras die u maar kunt bedenken. Wanneer dit contact goed aanvoelt, vraag de fokker of u de kennel mag bezoeken en zijn honden op het terrein mag zien. Informeer dan naar de gezondheidsproblemen van het ras, en wat er gedaan kan worden om die te bedwingen. Zoek uit aan welke soorten van activiteiten de honden van de fokker het liefst deelnemen. Deze honden dienen als voorbeeld van wat uw hond zal worden.

6. Verwelkom uw huisdier:

Eindelijk! U hebt al de voorbereidingen getroffen zoals een halsband, een bench en een paar speelgoederen gekocht. De tijd is nu aangebroken om uw nieuwe vriend naar huis te brengen. Geef hem het beste onthaal mogelijk. Met liefde, geduld en wederzijds respect zodat hij zich zo goed en zo snel mogelijk thuis voelt.
Geef hem de tijd om te wennen aan zijn nieuwe huis. Uw hond zal zich eerst onzeker en angstig voelen door de nieuwe omgeving. Een pup kan heimwee naar zijn moeder en nestgenoten hebben. Leid hem naar zijn bench en wijs hem aan waar er eten en water zijn. Laat hem dan even alleen om de nieuwe omgeving te verkennen.

Laat hem rustig wennen aan de andere huisgenoten. Te veel aaiende handen kunnen hem bang maken. Pas een paar dagen later kunt u hem kennis laten maken met andere mensen zoals de buren, overige bezoekers en andere familieleden.
Heeft u nog andere gezelschapsdieren in huis? Verwacht dan niet dat ze meteen vrienden worden en dwing ze niet om samen te spelen. Geef hen tijd om aan elkaar te wennen.

7. Wat de zindelijkheidstraining betreft:

Welke methode dan ook die u heeft gekozen, zorg er in ieder geval voor dat alle familieleden die ook consequent toepassen.

8. Huisregels:

Leer uw hond vanaf het begin af aan wat wel en niet een gepast gedrag is. Wees ook in dit geval consequent en laat niet iets vandaag toe wat u morgen weer bestraft. Consistentie is de sleutel tot het hebben van een goed opgevoede hond.

9. Een goed dieet:

Vraag aan uw dierenarts of fokker wat het beste voedsel is voor de leeftijd, de grootte en het activiteitenniveau van uw hond. Verander niet van brokken maar houd het dieet consistent aan. Zorg er altijd voor dat er voldoende vers en schoon water in zijn buurt is.

10. Voldoende beweging:

Voor een blijvende goede gezondheid moeten honden regelmatig bewegen. Ga met uw hond wandelen, speel met hem en gooi een bal of een stokje waar hij achteraan kan rennen. Dit zal zijn gezondheid ten goede komen en kan gedragsproblemen voorkomen. Zorg ook voor een goede en sterke lijn zodat u te allen tijde de controle over uw hond kunt houden.

11.Praat met uw hond:

Uw hond zal uw woorden niet begrijpen, maar hij zal genieten van het geluid van uw stem. Door met uw hond te praten zal hij zich betrokken voelen. U kunt ook gebruik maken van andere stemniveaus om hem te prijzen of het gedrag van uw hond te corrigeren.

Tenslotte, geef hem uw waardering en vergeet hem niet te trakteren wanneer hij goed gepresteerd heeft. Uw hond zal van u houden wat er ook gebeurt. Vergeet niet het terug te doen! Het grote avontuur kan beginnen!

Gisèle Bidenbach

Beeld 1: copyright cc by 2.0 door Pedro Ribeiro Simões op FlickR
Beeld 2: copyright cc by-nc 2.0 door Thomas Teubert op FlickR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *