U kent ongetwijfeld de uitdrukking “leven als kat en hond”, in andere woorden leven in onenigheid. Toch blijkt uit onderzoeken, o.a. aan de universiteit van Tel-Aviv, dat honden en katten wel dergelijk zonder problemen samen kunnen leven. Wat is het geheime recept voor een geslaagde “cohabitatie”?
De ideale situatie is wanneer hond en kat samen als puppy opgroeien. Pups kunnen meestal beter aan elkaar wennen in een eerste socialisatieperiode. Het verschil in lichaamstaal dat beide dieren tonen om hun gemoedstoestand uit te drukken kan echter een factor van destabilisatie zijn.
Een paar voorbeelden van totale miscommunicatie
Terwijl een hond van blijdschap met zijn staart kwispelt, zwiept de kat driftig met haar staart om haar irritatie aan te tonen. De hond is enthousiast en wil graag spelen, maar de kat waarschuwt juist om beter uit haar buurt te blijven.
Andersom is het zo dat als een kat met opgeheven staart loopt, zij uiterst ontspannen is. Een hond met opgestoken staart laat juist zijn dominantie zien en kan zelfs tot aanval gaan.
Een hond die op zijn rug ligt met blote buik geeft zich over toont zijn onderdanigheid, zoals bijvoorbeeld in geval van (latent) agressief gedrag van een andere hond. Maar wanneer de kat dit doet, is de boodschap: pas op mijn poten, ik ga door met vechten!
Hoe voorkom je conflicten?
Allereerst is het raadzaam om beide dieren een eigen ruimte in huis te geven waar zij zich vrij kunnen bewegen. Een kattenluik is zeker een uitkomst: de kat kan vrij naar buiten, de hond blijft achter in huis.
Houd er rekening mee dat een kat meestal moeilijker een nieuwe huisgenoot accepteert dan een hond. De kat moet haar territorium in haar eentje verdedigen en voelt zich snel bedreigd door een nieuwkomer in huis. De hond die een roedeldier is, reageert veel makkelijker. Hij hoeft zich niet bedreigd te voelen: hij leeft immers al veilig met u en uw familie als roedel!
Een paar tips
- De eerste kennismaking is belangrijk en moet in alle rust verlopen. De kat kan in de kamer loslopen, de hond moet u echter aan de riem houden. Zo voorkomt u een mogelijk heftige confrontatie. “De kat uit de boom kijken” is een bekende uitdrukking en geeft uitstekend het karakter van de kat weer die heel terughoudend is, zeker in een dergelijke situatie.
- In de eerste week is de aanschaf van een bench sterk aanbevolen. Zowel voor de kat als zij de nieuwkomer is, als voor de hond. Plaats de bench van de kat op een tafel want katten voelen zich altijd veiliger op een bepaalde hoogte en zullen minder gestrest reageren.
- Geef beide dieren eten op het zelfde moment. Laat de hond elke dag iets dichter bij de bench eten. Samen eten heeft een verzoenend effect. Als zij ontspannen naast elkaar kunnen eten, dan is de kans dat zij elkaar accepteren veel groter.
- Als u de kat na enkele dagen uit de bench haalt, doe het dan als de hond er niet bij is. De kat kan dan op haar gemak de ruimte verkennen. Herhaal dit enkele keren totdat de kat goed aan de omgeving zonder de hond is gewend.
- Als beiden normaal tegen elkaar reageren, dan kunt u de kat uit de bench halen in aanwezigheid van de hond. Laat echter de bench op tafel zodat de kat vanuit een zekere hoogte de situatie kan overzien. Andersom: als de kat niet meer blaast tegen de hond, kunt u de nieuw komende hond uit de bench halen. Geef hem een speeltje ter afleiding en zorg dat beide dieren ruimte genoeg hebben om te ontsnappen.
Tenslotte:
Probeer uw aandacht tussen beide dieren altijd afwisselend te verdelen. Als beide dieren merken dat zij geaccepteerd en geliefd zijn door de baas, dan zal de spanning verminderen. Geef beide dieren een eigen slaap/lig plek en plaats de kattenbak ergens waar de hond niet kan komen. Wees vooral geduldig! Elke combinatie kan anders uitpakken, afhankelijk van het karakter van de dieren en de chemie die tussen hun ontstaat. Ik spreek uit eigen ervaring: terwijl mijn kat Sappho heel snel Dagor, een “enorme” bouvier accepteerde en als vriend ging zien, heeft zij Flaubert zijn opvolger, een Springer Spaniël van bescheidener formaat, slechts getolereerd. Van vriendschap was helaas geen sprake !
Gisèle Bidenbach
Beeld onder licentie : cc by 2.0 door Roger H. Goun op FlickR
Bedankt voor de tips!
bedankt!