Hotspots bij honden

hotspot hond

Een hotspot of te wel pyotraumatische dermatitis ontstaat als een hond flink aan het krabben en likken is. De haren zijn dan nat en aan elkaar geplakt. De plek is vochtig, vuurrood, warm en pijnlijk. Ook kunnen hotspots zich binnen enkele uren uitbreiden.

Alle honden kunnen een hotspot krijgen, maar honden met een dikke ondervacht zoals Leonbergers, Golden Retrievers, Labradors en Berner Sennenhonden zijn er extra gevoelig voor.

De symptomen

Een hond die zich fanatiek bijt en likt heeft last van jeuk. Door het bijten en likken wordt de opperhuid beschadigd en kunnen huidbacteriën een ontsteking veroorzaken. Hotspots ontstaan bij voorkeur in risico gebieden zoals de wang, de onderkant van de rug, bovenbenen en in de buurt van de anus.

hotspot hond

Oorsprong

Deze zelfverwonding is een manier voor de hond om de intense jeuk te verzachten. Onder de meest voorkomende oorzaken zijn allergie voor bijvoorbeeld vlooienspeeksel, tekenbeet, voedsel of atopie), parasieten (schurft, oormijt) of plant. Ook een anale klierziekte kan een oorzaak vormen. Een klit in de vacht kan daarnaast een boosdoener zijn doordat de huid hieronder gaat broeien. Daarnaast ontstaan vaak hotspots bij honden die een oorontsteking hebben welke jeuk veroorzaakt, meestal onder het oor en op de wang.

Belangrijk is om zo snel mogelijk te werk te gaan om mogelijke uitbreiding van het letsel te voorkomen.

Allereerst dient de plek schoongemaakt te worden; eerst door het knippen van de haren en vervolgens door de plek 3 keer per dag (met Betadine bijvoorbeeld) te desinfecteren. Tevens is het belangrijk om de plek goed droog te houden. Als uw hond het toe laat, kunt u de föhn (niet te warm!) gebruiken. Verder zijn Cortison zalfjes geschikt om de jeuk te verzachten. Een ander uitwendig middel wat heel handig is, is Dermacool Spray. Het middel heeft een vieze smaak dat de hond weerhoudt de wond te likken. Om de vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken en om de huid tot rust te brengen, kan er ook een jeuk remmende injectie door de dierenarts worden gegeven, al dan niet gecombineerd met een antibioticakuur. Tenslotte, het dragen van een kraag (of een T-shirt) kan uitkomst bieden als uw hond aan de wond blijft likken. Bij een hotspot op de poot of been kan eventueel een sok omgedaan worden.

Hotspots kunnen echter terugkeren. Om herhaling te voorkomen is het belangrijk om de hond goed en regelmatig te behandelen tegen vlooien. 

De prognose

Hotspots kunnen goed genezen als de onderliggende oorzaak gevonden wordt en een snelle en adequate behandeling toegepast wordt. Als de hotspots regelmatig terugkeren, dan is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Gisèle Bidenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *