Huisdieren en vuurwerk

De jaarwisseling nadert. Voor mensen een feestelijke aangelegenheid waarbij vuurwerk zoals rotjes, gillende keukenmeiden en duizend klappers onontbeerlijk zijn. Echter, voor onze huisdieren kan Oud en Nieuw een ware nachtmerrie zijn. En als dierenliefhebbers willen wij dat natuurlijk zo goed mogelijk verhelpen. Een paar tips om hen te helpen hun angsten te bemeesteren.

vuurwerkangst hond

Het gedrag van uw kat of hond wordt grotendeels bepaald door uw eigen gedrag. Blijft u zelf rustig en onverstoord onder de knallen, dan zal uw huisdier zich veiliger voelen en minder geneigd zijn onder het bed te vluchten (in het geval van katten) of eindeloos blaffen (als het om een hond gaat). Gedraagt u zich zo normaal mogelijk. Ook is het belangrijk dat u hem niet troost, hoe graag u dat ook zou willen doen. Doet u dat wel, dan beloont u zijn angstige gedrag met het gevolg dat hij zich dat gedrag aanleert en bij elke knal zal blijven schikken. Blijft uw huisdier rustig, dan kunt u hem wel met een lekkernij belonen. Maar straf hem nooit als hij angstig reageert.

Op oudejaarsavond is het raadzaam uw hond redelijk vroeg uit te laten, liefst nog voor 22 uur én aangelijnd! In huis kunt u ook de flitsen en geluiden dempen door uw ramen en gordijnen dicht te houden. Laat bijvoorbeeld uw TV aan of zet een muziek op waardoor hij de geluiden van buiten minder zal horen. Doe overal lichten aan zodat de flitsen buiten minder zichtbaar zijn. Katten kunnen ook in paniek raken en onder het bed kruipen. Dit is echter minder lastig dan weglopen. Hou kattenluik en ramen dus dicht. Zorg dat uw dier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Mocht hij dan toch weglopen, dan is het makkelijker hem op te sporen.

In hardnekkige gevallen kunt u uw dierenarts raadplegen en om rustgevende medicatie vragen. (zie hier: rustgevende medicatie tegen vuurwerkangst)

Tenslotte laat uw huisdier nooit alleen op die dag! Is dit echter voor u niet mogelijk, laat dan uw kat of hond elders logeren, liefst in een rustige omgeving, buiten de drukke steden.

Gisèle Bidenbach

Copyright: fotola / 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *