Is plastic speelgoed gevaarlijk voor honden?

Uit een nieuwe studie van de Texas Tech Universiteit blijkt dat plastic hondenspeelgoed of trainingsspeeltjes mogelijk gevaarlijke stoffen zoals bisfenol-A (BPA) en ftalaten, bevatten. Dit kan mogelijk een gezondheidsrisico voor honden met zich mee brengen. Een aantal soorten plastic speelgoed geeft ook hormoonactieve chemicaliën af. Veel honden spelen levenslang regelmatig met plastic speelgoed. We willen allemaal dat onze hond gezond oud wordt, dus is het goed om te weten welke invloed plastic speelgoed heeft op de gezondheid van uw hond.

speelgoed voor honden

Het onderzoek

Eerder uitgevoerd onderzoek richtte zich vooral op babyspeelgoed en flesjes.

In dit onderzoek wordt het kauwen van de hond nagebootst en kunstmatig hondenspeeksel gebruikt. Een exacte meting in het speeksel van de hond is er dus niet. Uit het onderzoek blijkt dat de concentratie van BPA en ftalaten in het kunstmatig speeksel vele malen hoger is dan de toegestane concentraties bij testen met speelgoed voor kinderen.

Bisfenol in speelgoed voor hond ?


Hoe werkt het?                 

Ter vergelijk kunt u het plastic in speeltjes voorstellen als bakstenen in een muur. Met het kauwen raken de chemische verbindingen, de mortel, los. Dit maakt dat de afzonderlijke moleculen vrijkomen.

Welk effect hebben deze stoffen?

Niemand is er zeker van of deze stoffen een gezondheidsrisico betekenen voor huisdieren. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan op dit gebied. Bij mensen en ratten zijn BPA en ftalaten wel al in relatie gebracht met een aantal gezondheidsproblemen. Zoals bepaalde soorten kanker, vervroegde puberteit bij vrouwen, vruchtbaarheidsstroornissen, obesitas en gedragsproblemen. In Europa en Amerika zijn een aantal soorten ftalaten verboden in kinderspeelgoed, spenen en flessen voor babyvoeding.

Er is nog veel onbekend over dit onderwerp, er is dus verder onderzoek op dit gebied nodig. Hondeneigenaren moeten echter wel op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s!

Zijn er alternatieven?

Gelukkig zijn er een aantal bedrijven die BPA en ftalaat-vrij huisdierspeelgoed en trainingsspeeltjes maken. Een aantal merken zijn bijvoorbeeld Kong of Planet Dog.

Kong speelgoed zonder bisfenol A

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *