Katten houden van warmte en zon. Houdt u er echter rekening mee dat te hoge temperaturen zeer gevaarlijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Vooral kitten, oude katten en katten die aan obesitas en hart- en longaandoening lijden, zijn er extra gevoelig voor.
Katten kunnen hun lichaamstemperatuur niet reguleren zoals mensen. Zij transpireren niet en kunnen slechts zweten via de kussentjes onder hun voetzolen, wat zeker niet voldoende is om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ook hijgen ze minder dan bijvoorbeeld honden.
Wanneer kan een kat oververhit raken?
Wanneer een kat in een auto (stilstaand én rijdend) opgesloten is, loopt ze het risico oververhit te raken. Evenzo is extra inspanning bij warm weer, zoals spelen en rennen achter een bal, sterk af te raden. Tenslotte, afhankelijk van de dichtheid en de lengte van de vacht, zal de kat sneller last krijgen van de warmte.
Wat zijn de symptomen van oververhitting?
– Uw kat ademt moeilijk, hijgt en het slijmvlies wordt rood en vervolgens blauw door gebrek aan zuurstof;
– Uw kat is bewusteloos of juist onrustig. Hij/zij kwijlt.
– De rectale temperatuur ligt boven de 40 graden;
– Zijn/haar hartslag is hoger (meer dan 200 hartslagen per minuut);
– Zij/hij kan last hebben van diarree of overgeven.
Wat moet u doen in geval van oververhitting?
– Laat nooit uw kat in de auto, ook als de ramen open zijn;
– Vermijd elke autorit tijdens de warmste uren van de dag, vooral als uw kat oud en ziek is. Katten met platte gezichten horen ook bij de groepen met een groot risico;
– Laat uw kat niet in de zon slapen;
– Zorg dat er altijd in de nabijheid van uw kat een bakje (schoon) water is;
– In geval van oververhitting is het van belang heel snel te handelen!
Maak de vacht met koud water nat (handmatig en vooral niet onder de kraan plaatsen). Leg een paar ijsklontjes in een doek om zijn nek totdat zijn rectale temperatuur gedaald is. – Neem de temperatuur op met een elektronische thermometer (ook voor menselijk gebruik) met vaseline ingesmeerd;
– U kunt ook zijn pootjes in een bakje koud water plaatsen; neem na een tijdje weer de temperatuur op en indien die tot 39 graden gedaald is, kunt u met het afkoelen stoppen;
– Neem hierna altijd direct uw kat mee naar de dierenarts voor nader onderzoek. Hyperthermie kan ernstige gevolgen hebben, ook al zijn de symptomen niet meteen zichtbaar, zoals hartstoornissen, bloedstolling en nierfalen.
Concluderend, als het erg warm is kunt u beter niet met uw kat spelen en rennen. Hoe minder energie uw kat verspilt, hoe minder hij last zal hebben van de warmte. Op zeer warme dagen kunt u ook beter autoritten vermijden of ze zo kort mogelijk houden.
Houdt u kat binnen en geef hem/haar toegang tot het koelste deel van uw huis. Vermijd ventilatoren want katten verdragen die niet goed. U mag natuurlijk altijd uw kat met natte handen strelen wat ongetwijfeld voor verfrissing en comfort zorgt.
Gisèle Bidenbach
Beelden onder creative common licentie:
– beeld 1: CC BY-NC-SA 2.0 bij Helene Iracane op FlickR
– beeld 2: CC BY-NC-ND 2.0 bij Leah L. White op FlickR