Knagende hond? 5 tips om dit te verhelpen!

Kauwen is voor honden normaal en noodzakelijk. Het houdt het gebit, de kaken en het tandvlees gezond. Ongepast kauwen kan echter een groot probleem worden, vooral bij jonge honden. Pups gebruiken hun mond als middel om de wereld om hen heen te verkennen. Als ze tussen 3-8 weken oud zijn krijgen ze hun melktanden. Pas na ongeveer vier tot zes maanden zullen deze melktanden geleidelijk worden vervangen door permanente tanden. Tandjes krijgen is een pijnlijk proces en pups gaan dan ook meer kauwen tijdens deze periode omdat hun tandvlees zeer geïrriteerd is en kauwen dit ongemak verlicht.

Hond kauwt alles

Honden knagen ook vaak uit verveling. Ze missen een bepaalde afleiding en zetten dan letterlijk hun tanden in uw meubels of schoenen. Het is dus belangrijk om ongepastkauwen zo snel mogelijk te corrigeren voordat het tot op grote schaalvernielingvan persoonlijke eigendommen en zelfs tot medische problemen kan leiden.

Vijf tips om dit te verhelpen:

1º) De eerste stap is om te onderzoeken of uw pup ernstige medische problemen heeft of niet. Voedingstekorten die veroorzaakt worden door slechte voeding en/of darmparasieten kunnen leiden tot ongepast kauwgedrag. Daarom is het belangrijk om een ​​afspraak met uw dierenarts te maken om elke onderliggende medische aandoening uit te sluiten die dit gedrag zou kunnen veroorzaken.

2º) Verwijder elk mogelijk gevaarlijk voorwerp uit uw omgeving. Pups zijn nogal nieuwsgierig van aard! Plaats huishoudelijke schoonmaakmiddelen, chemicaliën en giftige planten uit de buurt. Elektrische snoeren moeten worden afgedekt of verborgen worden voordat uw hond wordt geëlektrocuteerd. Verwijder voorwerpen die de nieuwsgierigheid van uw hond aanwakkeren, zoals schoenen, sokken, kinderspeelgoed en dergelijke.

3º) Moedig het kauwen aan door middel van geschikte spelletjes. Denk bijvoorbeeld aan een dik bot, koekjesballen of gesteriliseerde holle mergpijpen. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zijn hol van binnen en kunnen gevuld worden met voer om uw hond te verleiden om zich alléén maar hiermee bezig te houden. Bovendien zorgen ze voor een gezond en schoon gebit. Wees echter wel voorzichtig met rundvlees botten waarvan stukjes ingeslikt kunnen worden en uiteindelijk in de slokdarm of de dunne darm voor verstopping kunnen zorgen. Vermijd vooral kippenbotten: zij kunnen het maag-darmkanaal van uw hond doorprikken. Ook een zogenaamde kong speelgoed voor honden (rubber speelgoed waarin voedsel/snoepgoed gestopt kan worden) kan een oplossing bieden. Kongs moeten wel het juiste formaat hebben opdat ze niet worden ingeslikt. Als u een kong koopt, zorg ervoor dat het gat in het speelgoed niet zo groot is dat de onderkaak van uw hond er in vast blijft zitten.

Hond met Kong speelgoed

4º) Ontmoedig ongepast kauwen. Door het verwijderen van elk mogelijk gevaarlijk voorwerp, beperkt u al elke vorm van onheil tot een minimum. Als uw hond op iets ongepast blijft kauwen, corrigeer hem dan door dat voorwerp van hem af te pakken en uw hond te vermanen. Richt zijn aandacht op een geschikt kauw object en geef hem een beloning als hij op dat voorwerp ook daadwerkelijk kauwt. Uw hond zal geleidelijk leren op welke voorwerpen hij wel en niet mag knagen. Soms kan het moeilijk zijn om kauwen te ontmoedigen als het gedragspatroon al is aangenomen. Afschrikmiddelen zoals zure appel of tabasco kunnen op het voorwerp aangebracht worden. Hopelijk zal de vieze smaak uw hond doen schrikken en leren het object met rust te laten.

5º) Speel regelmatig met uw hond. Een vermoeide hond is een goede hond! Besteed regelmatig tijd aan het spelen met en het trainen van uw hond. Dit versterkt niet alleen de mens-dier band, maar gebruikt en richt ook zijn energie op andere activiteiten dan ongepast kauwen.

Gisèle Bidenbach

Beeld 1 : copyright cc by 2.0 door Liz West op FlickR
Beeld 2 : copyright cc by 2.0 door OakleyOriginals op FlickR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *