Maak uw woning huisdier-proof

Afsluiten van ruimtes
Zorg ervoor dat u de mogelijkheid heeft om woonruimtes af te sluiten voor uw hond of kat. Door de toegang naar bepaalde ruimtes te beperken verkleint u de kans dat uw huisdier in onveilige situaties terecht komt terwijl u er geen zicht op heeft. Sluit dus altijd de deur naar uw toilet, badkamer, slaapkamer af als u niet in de buurt bent om op uw huisdier te letten. Deze maatregelen voorkomen niet alleen ongelukken, het kan ook zeker helpen om rommel en aangeknaagde meubels te voorkomen. Is uw huisdier bekend met traplopen en vindt u het geen prettig idee dat dit gebeurt als u niet thuis bent? Plaats dan traphekjes boven- en onderaan de trap. Ook voor uw tuin en oprit geldt dat u het terrein moet omsluiten. Heeft u een oprit of gaat u een oprit aanleggen? Plaats een hek aan het einde van uw oprit waar uw hond niet overheen of tussendoor kan glippen.

Schoonmaakmiddelen en andere giftige producten
Zorg ervoor dat u schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën buiten het bereik bewaard van uw hond of kat. Huishoudmiddelen zijn namelijk levensgevaarlijk. Krijgt uw huisdier die producten binnen, dan kan uw viervoeter hier ernstig ziek van worden of zelfs van overlijden. Berg uw huishoudproducten dus altijd goed op, bij voorkeur hoog of in kastjes. Hetzelfde geldt voor medicijnen, zeep en andere producten die mogelijk giftig zijn voor uw huisdier.

huisdier in woning

Losse onderdelen
Vooral voor jonge dieren zijn losse, uitstekende en hangende onderdelen erg interessant. Het zal regelmatig voorkomen dat uw pup of kitten zijn tandjes of nageltjes ergens in wilt zetten. Let vooral op elektrische bedrading in en rondom uw woning. Niet alleen gaan uw apparaten hiervan kapot, uw huisdier kan in het ergste geval geëlektrucuteerd worden. Zorg ervoor dat de elektrische bedrading is opgeborgen of in ieder geval goed is weggewerkt. Hetzelfde geldt voor glazen en andere breekbare voorwerpen. Uw huisdier hoeft het maar om te stoten waardoor het voorwerp kapot valt. Uw huisdier kan zich ernstig verwonden aan scherven of andere scherpe randjes.

Gevaren rondom het huis
Ook in uw tuin zijn er gevaren voor uw huisdier. Naast het plaatsen van een omheining zijn er meer dingen waar u op moet letten. Heeft u een (diepe) vijver in de tuin die gevaar kan zijn voor uw huisdier? Zorg er dan voor dat uw huisdier er niet in kan vallen. Een ander gevaar voor huisdieren is een vergiftiging door planten. De risico’s kunnen per diersoort en per individu verschillen. Enkele gevolgen van het eten van giftige planten zijn braken, buikpijn, diarree, stuiptrekkingen en rillingen. Planten die gevaarlijk zijn voor uw huisdier zijn onder andere krokussen, lelies, klimop, de meeste vetplantenen alle bloembollen. Voor de zekerheid kunt u ook een deskundige om professioneel tuinadvies vragen. Houdt uw huisdieren dus uit de buurt van giftige planten. Lijkt het wel of uw huisdier wordt aangetrokken door deze planten en is het vrijwel onmogelijk om hem uit de buurt te houden? Dan kunt u de giftige planten het beste in het geheel uit uw tuin verwijderen.

gevaren in huis voor huisdieren


Afbeeldingen:
WallpapersTambako The Jaguar op FlickR (cc by n-d 2.0 )

Noot van de redactie: dit is een gastartikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *