Memo: ontwormingsschema hond

Uw hond kan ongewenste gasten huisvesten: parasieten. Deze parasieten worden intern of extern genoemd afhankelijk van hun lokalisatie, externe parasieten bevinden zich op de huid van uw huisdier en interne parasieten bevinden zich binnen de organen. Interne parasieten worden ook wormen genoemd, honden huisvesten vaak 2 soorten wormen: lintwormen en rondwormen.

Rondwormen

Rondwormen zijn een grote groep, ze leven vooral in de darmkanaal (spoelwormen, haakwormen, zweepwormen) maar kunnen zich ook in het hart bevinden (zoals de wormen verantwoordelijk van de hartwormziekte).

Spoelwormen en haakwormen komen zeer vaak voor en zijn zeer gevaarlijk. Jongeren worden vaak geïnfecteerd door hun moeders voor de geboorte (via de placenta) of na de geboorte (via de moedermelk).

>> Het is dus van essentieel belang om systematisch pups en kittens na de geboorte goed te ontwormen.

Zweepwormen betreffen alleen honden, ze komen minder vaak voor dan de vorige wormen en raken vooral de volwassen die groep leven.

Hun lokalisatie in de darmkanaal is apart, de behandeling van zweepwormen vereist dus specifieke producten.

Hartwormen zijn zeer gevaarlijk voor honden en katten, ze leiden tot een zeer ernstige dodelijke ziekte. Gelukkig zijn ze zeer zelden in onze streken. De ernst van de ziekte en de moeilijkheid van de diagnose voorschrijven specifieke preventiemaatregelen.

Lintwormen

Lintwormen zijn platwormen, delen kunnen zichtbaar zijn als kleine witte segmenten (rond 1 cm lang) in de ontlasting, in de haren rond de anus of in de omgeving van het huisdier.

Ze zijn zeldzamer dan de rondwormen, minder gevaarlijk en betreffen vooral de volwassenen huisdieren. Honden en katten worden besmet door het eten van vlooien of van knaagdieren.

Ontwormen

De typische klachten bij een wormbesmetting zijn maagdarmklachten (zoals diarree of braken), afvallen, doffe vacht, groeiachterstand. De symptomen zijn niet altijd duidelijk en kunnen in meer of mindere maten aanwezig zijn.

Voor zowel de gezondheid van uw hond als uw eigen gezondheid is het belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen. Honden die veel buiten gaan, vaak afval van de grond opeten of af en toe vlooien hebben hebben een groter risico op wormen.

Hoe vaak ontwormen? Het veterinaire team van Direct-Dierenarts heeft voor u het onderstaande ontwormingsschema voorbereid zodat u nooit meer vergeet uw hond te ontwormen! Klik op de foto om te vergroten of download de foto door hem te kopiëren of op te slaan op uw computer (rechtsklikken op de foto).

Ontwormingsschema Hond

De tabletten en pasta’s voor het ontwormen van uw hond vindt u natuurlijk op de online dierenapotheek Direct-Dierenarts.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *