Plezier in en om het water met uw hond!

Eindelijk, de temperaturen lopen op. Tijd voor waterpret met uw hond.  Sommige honden vinden het heerlijk om te zwemmen, andere honden niet. Wilt u voor het eerst met uw hond gaan zwemmen? Doe uw hond dan een tuig aan en maak hier een lange lijn aan vast. Zo kunt u het zwemmen veilig uitproberen.

Hond laten zwemmen

Bij elk contact met water, niet alleen zwemmen maar ook het drinken van water uit de sloot bestaat er een risico op besmetting met de ziekte van Weil, oftewel leptospirose. Ratten en muizen dragen deze ziekte bij zich zonder ziek te worden. Via ratten- en muizenurine wordt  het oppervlakte water besmet.  Als honden gaan zwemmen of drinken van stilstaand water kunnen ze geïnfecteerd raken. Zo kan zelf een wandeling langs een sloot voor infectie zorgen. De ziekte van Weil veroorzaakt ernstige aantasting van nieren en lever. Uw hond kan hieraan overlijden. Ook mensen kunnen (via de hond) geïnfecteerd raken met de bacterie. Gelukkig kan u de ziekte van Weil voorkomen bij uw hond door hem te laten vaccineren. Deze vaccinatie geeft 1 jaar bescherming en zal dus jaarlijks gegeven moeten worden, bij voorkeur in het voorjaar.

Nog een paar zwemtips van Direct-Dierenarts:

  • Kies altijd voor rustig water, niet te veel stroming, dit is gevaarlijk!
  • Wilt u de waterpret nog leuker maken? Probeer dan eens de Kong Aqua! Dit is een drijvend apporteerspeeltje.
  • Let bij stilstaand water altijd op voor blauw alg. Dit is niet alleen giftig voor mensen, maar ook voor honden.
  • Wilt u uw hond in zee laten zwemmen? Voorkom dan dat uw hond zeewater binnen krijgt, dit kan een zoutvergiftiging veroorzaken.
  • Spoel uw hond na het zwemmen thuis altijd even goed af met schoon water om huidirritatie te voorkomen.
  • Als het wat koud of winderig is droog uw hond zorgvuldig.
  • Is uw hond gevoelig voor oorontsteking? Gebruik dan oorreiniger voor honden na het zwemmen. Breng de oorreiniger in het oor, masseer het oor goed en laat uw hond vervolgens even goede met de oren klapperen. Zo schudt hij alle viezigheid uit de oren. Maak de  oorschelp daarna droog. Ga NIET diep in de gehoorgang met bijvoorbeeld een wattenstaafje, dit kan perforatie van het trommelvlies veroorzaken!

Hond na het zwemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *