Probiotica in het dierenrijk

Roy Fuller, een expert op dit gebied, definieert probiotica als “een levende bacterie voedingssupplement dat een gunstig effect heeft op het dier door de ontwikkeling van darm bacteriën te bevorderen.”
Het gaat hier om natuurlijke micro-organismen, bacteriën of gisten, die gunstig zijn voor het goed functioneren van de darm van onze honden en katten.

hond met darmproblemen

In de darmen zitten miljarden bacteriën, zowel goede als slechte bacteriën. Wanneer er zich meer slechte dan goede bacteriën in de darmflora bevinden, dan kan de darmflora verstoord raken. Er treden dan allerlei ziekte symptomen op zoals spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en een minder goed functionerend afweersysteem. Slechte voeding, stress of bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica zijn meestal de boosdoeners.

Bij honden en katten:

Er zijn talloze producten op de markt; ze zijn echter niet altijd doeltreffend. Door de hoge zuurgraad van de maag van carnivoren worden vele probiotica vernietigd. Het is dus beter om capsules of tabletten te gebruiken die immuun zijn tegen maagzuur.
De heilzame werking van yoghurt wordt door vele wetenschappers betwist aangezien het voor bijna 90% vernietigd wordt door maagzuur.
De meest geschikte probiotica zijn: Lactobacillus acidophilus casei, Enterococcus faecium en Saccharomyces boulardii. U kunt ze vinden in de volgende voedingssupplementen: Canikur pro orale pasta (Boehringer), Puur Probiotica (Puur). Zij zorgen voor een optimale darmbalans en ondersteunen als zodanig de weerstand, het afweer- en immuunsysteem en bieden bescherming tegen darmproblemen. De darmflora van hond en kat blijft hiermee in conditie.

Puur probiotica

Wanneer probiotica toedienen?

  • Bij acute en chronische diarree. Probiotica herstellen de microflora, vooral die van de dunne darm. Door de zuurgraad van de darm te verlagen, houden zij de ontwikkeling van colibacillen en salmonella tegen.
  • Het gebruik van probiotica wordt aanbevolen bij de fret die niet altijd goed eet en zeergevoelig voordiarree schijnt te zijn.
  • In geval van hondenatopie (allergie voor bepaalde stoffen): probiotica vormen een beschermende barrière tegen allergenen en toxinen in het lichaam.
  • Tijdens een antibioticakuur om de darmflora te ondersteunen.

-Tenslotte kunnen probiotica ook toegediend worden tijdens de gevoelige levensfasen van onze huisdieren, zoals in de speenperiode, de zwangerschap en de ouderdom. Ze dragen bij tot een betere verwerking van eiwitten en vitaminen … een echte “boost” voor het immuunsysteem!
  

CONCLUSIE:

Er is geen contra-indicatie voor het gebruik van probiotica. Ze moeten echter regelmatig toegediend worden, want ze blijven niet lang in het lichaam.
Probiotica, die eerst gezien werden als groeistoffen, dienen nu als therapeutische middelen bij ziekten die inherent zijn aan de bio-industrie. Ook kunnen zij het gebruik van antibiotica beperken.
Voor huisdieren hebben ze een therapeutische werking bij diarree, zowel acute als chronische. Bij puppy’s evenals volwassen honden zijn ze zeer effectief voor de behandeling van “atopische dermatitis” en de verwerking van kwaadaardige aandoeningen.

Het is echter van belang om de juiste probiotica te kiezen namelijk zij die bedoeld zijn voor een bepaalde soort aandoening. Ook dienen zij in voldoende hoeveelheden voorgeschreven te worden voor een optimale therapeutische werking.

Gisèle Bidenbach

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *