Reu of teef? Een uitdagende keus!

U staat op het punt een hond te kopen! Leuk! Maar de vraag is nu: een reu of een teef kiezen? Wat zijn de pro’s en contra’s? Wat is verstandiger en wat niet?

Of het nu een reu of een teef wordt, u kiest voor een metgezel aan uw zijde en liefst voor een langere tijd! Om de juiste beslissing te nemen, is het raadzaam om de lichamelijke- en gedragsverschillen tussen reu en teef te inventariseren.

reu of teef kiezen?

Algemene (voor)oordelen:

Reuen zijn vaak dominanter dan teven, autonomer van karakter, soms moeilijker op te voeden en vaker weglopers. Teven daarentegen zijn vaak aanhankelijker, makkelijker opvoedbaar en blijven dichter in de buurt.

Besef echter goed dat elke hond, reu of teef, een individu is met een eigen karakter. Niet alle reuen en teven zullen dan ook deze karaktertrekken vertonen. Ook teven kunnen er vandoor gaan, vooral als zij loops zijn en ook reuen kunnen zeer aanhankelijk zijn. Wel zijn er een aantal lichamelijke verschillen die verre consequenties hebben in de dagelijkse omgang met een reu of een teef.

De pro’s en contra’s:

Een teef is tweemaal per jaar loops gedurende 21 dagen. Tijdens deze periode verliest zij bloed.

Het is dan ook verstandig een “loopsheidsbroekje” aan te schaffen om enigszins het bloedverlies op te vangen. Ook kan zij in die periode weglopen op zoek naar een partner. Een loopse teef is minder geconcentreerd dan in andere tijden; trainingen in deze periode kunnen daarom problematisch zijn.

Tijdens de loopsheid kan de teef gedekt worden en zwanger raken. Misschien vindt u het leuk om een nestje van haar te hebben, maar realiseert u zich ook goed hoe tijd- en arbeidsintensief het zorgen van puppy’s kan zijn? Om nog te zwijgen van de aanzienlijke kosten die er mee gemoeid zijn! Om zwangerschap te voorkomen is sterilisatie een optie. Indien gesteriliseerd vóór de leeftijd van twee jaar, zal uw teef bovendien minder kans lopen op schijnzwangerschappen en klier-of baarmoederkanker.

Tijdens het wandelen met uw reu zult u voor vele bomen moeten stoppen want hij zal én wil zijn plas achterlaten om zijn terrein af te bakenen. Tijd en geduld zijn geboden! Ook zullen uw armspieren het soms zwaar te verduren hebben, vooral als hij aan de riem trekt; immers een reu is meestal groter, sterker en zwaarder dan een teef, én autonomer in zijn gedrag. Maar daar tegenover is van loopsheid en (ongewenst)zwangerschap geen sprake!

Wel kan het aan te raden zijn om de reu te laten castreren, bijvoorbeeld als hij sterke “rij-neigingen” ontwikkelt.

Ten slotte, behalve de keus tussen een reu of een teef, is die van het ras even zo belangrijk. Elke ras heeft namelijk zijn fysieke en psychologische eigenschappen, wat zeker bepalend is in de omgang met uw hond en zijn gedrag naar soortgenoten. Ook kan een liefdevolle maar vooral consequente opvoeding de juiste impact hebben waardoor de gedragsverschillen tussen reu en teef te verwaarlozen worden.

En mocht u het nog niet weten, laat dan uw hart spreken: een puppy die kwispelend en enthousiast naar u toeloopt, reu of teef, heeft al zijn/haar keuze gemaakt… en dat bent u!

Gisèle Bidenbach

CC-by Beeld onder Creative Commons-licentie (cc-by 2.0 Lyukokki op Flickr)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *