Verlatingsangst. Een veel voorkomend probleem bij honden.

Wat doet uw hond als u even niet thuis bent?
– Ligt hij rustig te slapen
Of:
– Blaft, huilt of piept uw hond continu?
– Sloopt hij meubilair?
– Plast of poept hij in huis?
– Krabt hij aan deuren of ramen?

Dan is er mogelijk sprake van verlatingsangst.

Honden die niet alleen thuis kunnen zijn, hebben vaak een erg sterke band met hun eigenaar. Bij sommige honden is het zo extreem dat hij de hele dag achter het baasje aan loopt.

Hond sloopt hij meubilair

Wat zijn de mogelijke oorzaken van verlatingsangst?

  • Geen goede training. Alle jonge honden moeten getraind worden in het alleen zijn. De duur van alleen zijn moet stap voor stap opgebouwd worden.
  • De hond krijgt te weinig beweging of moet te lang alleen zijn en gaat zich vervelen.
  • De hond heeft iets engs of vervelends meegemaakt toen hij alleen was (bijvoorbeeld een hard geluid).
  • Er is een plotselinge verandering in de omgeving, ander huis of veranderingen in de gezinssamenstelling.
  • Onderliggende ziekten. Laat uw hond dus altijd goed onderzoeken door uw dierenarts.
  • Dementie bij oudere honden.
  • Pups die te vroeg bij de moeder weggehaald worden (jonger dan 6 weken) hebben grotere kans op het ontwikkelen van verlatingsangst.
hond sloopt de bank

Wat kunt u doen aan verlatingsangst?

Gelukkig is het mogelijk uw hond met verlatingsangst te helpen. Echter dit vraagt wel veel tijd en geduld.

Zorg voor en duidelijke en hiërarchische relatie tussen hond en eigenaar. Negeer de hond als hij om aandacht vraagt en bepaal zelf wanneer u met hem speelt of hem aait. Doe regelmatig gehoorzaamheidstraining.

Uw hond moet zelfstandiger worden. Het is ook in huis niet de bedoeling dat uw hond u steeds volgt. Uw hond moet vertrouwen krijgen dat zijn wereld niet instort als de eigenaar niet in de buurt is.

Train ”af en blijf” en leer uw hond te blijven liggen terwijl u rustig op enige afstand een kop koffie drinkt. Gaat dit goed? Dan is de volgende stap om de hond in de woonkamer te laten als u elders in huis bent. Voer de tijd heel langzaam op en kom terug voordat de paniek toeslaat!

Beloon uw hond met een traktatie als hij netjes blijft liggen en rustig is. Voer de tijd tot een traktatie langzaam op. Breidt u in de training de afstaand uit naar een andere ruimte of buiten, zet dan de  traktatiepot bij de deur en in het zicht van de hond.

Een bench kan extra ondersteuning geven bij de training. Een bench is voor de hond een klein, veilig en eigen hol. Zorg voor een zachte ondergrond in de bench en geef positieve afleiding in de bench, bijvoorbeeld met een nieuw speeltje of een kauwbot. Maak van de bench een vaste plek voor uw hond.

Zorg dat uw hond, voordat u vertrekt, voldoende lichaamsbeweging krijgt. Laat hem uitgebreid rennen.

Negeer uw hond 15 minuten voor vertrek en laat signalen die wijzen op vertrek achterwege. Trek ook eens uw jas aan zonder te vertrekken of rammel met uw sleutels als u gewoon thuis blijft. Als u een uitgebreid afscheidsritueel houdt, zal dit de spanning bij de hond doen toenemen. 

Negeer de hond bij terugkomst. Geef uw hond pas aandacht als hij rustig is.

Heeft uw hond tijdens afwezigheid gesloopt, gepoept of geplast? Straf hem dan niet bij thuiskomst en maak het niet schoon in aanwezigheid van uw hond.

Hond met verlatingsangst plast in huis

Voorkom verlatingsangst

Voorkomen is beter dan genezen! Wen uw pup dus al vroeg aan alleen zijn en bouw dit langzaam op!

Koop geen pup jonger dan 3 maanden oud.

De baas kiest het moment van aandacht en spelen en zorg voor een duidelijke hiërarchische relatie tussen hond en baas.

Maak afscheid en thuiskomst niet te “zwaar”.

Medicamenteuze ondersteuning

Redt u het niet met deze maatregelen van geduld en training?

De DAP verdamper brengt rustgevende feromonen in de lucht in huis. De DAP verdamper wordt in het stopcontact gestoken. Vervolgens komen er natuurlijke feromonen vrij, die moederhonden ook uitscheiden als ze pups heeft.  De feromonen hebben een rustgevend en stressverlagend effect.

Zylkene is een natuurlijk voedingssupplement dat de hond kan ondersteunen in het omgaan met diverse vormen van stress.

In overleg met uw dierenarts kan er ook besloten worden samen met training gedragsmedicatie (bijvoorbeeld clomicalm) voor te schrijven.

One comment on “Verlatingsangst. Een veel voorkomend probleem bij honden.

  1. Wat een goede tips zijn hier te lezen in het artikel. Zelf kijk ik vaak naar De dog wisperer. Daar zitten ook echt goede dingen in. Zoals het feit dat honden zekerder moet worden van zichzelf en dan minder probleem gedrag laten zien. Mijn eigen hond een terrier, had hier eerst ook last van. Hij kreeg achteraf gezien teveel ruimte bij ons. Na aankoop van een bench en een heerlijk zacht matje erin, (bij de shop hondenmandwebshop) had hij echt zijn eigen plekje waar hij rust in vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *