Voorjaarstips voor uw huisdier

Teken
Het is een zachte winter geweest, er is dus een grote kans op veel teken dit jaar! Het moment dat de bladeren aan de bomen komenis het tijdstip dat teken weer actief worden. Behandel uw hond of kat dus preventief tegen teken.

hond met teekvind de teek op deze hond!!

Voor honden kunt u kiezen uit een tekenband of een pipet (zoals Advantix of Frontline). De tekenband werkt gedurende 6 maanden en bestrijdt ook zandvliegen en muggen.  De pipet werkt 2-4 weken tegen teken en bestrijd ook vlooien. Let op! Anti tekenmiddelen voor honden mogen niet zomaar bij katten toegepast worden, ze bevatten een voor de kat giftige stof!

Voor katten bestaat er alleen een pipet. De werking van de pipet tegen teken duurt maximaal 4 weken. De pipet werkt ook tegen vlooien

Controleer uw dier dagelijks op teken. Als u een teek voelt, kunt u deze met een draaiende beweging verwijderen. Probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken of gebruik een tekentang.  Na verwijderen mag u de plek ontsmetten, niet ervoor.

Vlooien
De temperaturen gaan omhoog, dus de vlooiencyclus gaat weer sneller. Behandel uw dier dus preventief tegen vlooien! Dit gaat het beste met een pipet op de huid in de nek. Direct-dierenarts adviseert u uw hond of kat elke 4 weken tegen vlooien te behandelen. Heeft uw dier al vlooien, dan is het ook belangrijk extra te letten op hygiëne in huis. Er liggen dan namelijk al veel vlooieneitjes in uw huis. Was de dekens of mand van uw dier dus wekelijks en stofzuig elke dag.

Vergiftigingen
Bepaalde vergiftigingen komen meer voor in het voorjaar, dus let goed op!

– Chocolade: Vooral honden zijn dol op paaseitjes.

hond en paaseieren

– Slakken korrels: Veel tuinliefhebbers strooien slakkenkorrels bij planten zoals hosta’s. De slakkenkorrels kunnen zeer gifitg zijn voor uw dier. Dit geldt natuurlijk ook voor muizen en rattengif.

– Voorjaarsbollen: Bollen als Amaryllus, narcis, krokus en tulp zijn giftig voor honden en katten. Vooral de bol is giftig, de plant zelf in mindere mate. Ook lelies zijn erg giftig, net als bepaalde buitenplanten als vingerhoedskruid, lelietje van dalen en ridderspoor. Heeft u een moestuin? Prei, uien en knoflook soorten zijn giftig voor katten en honden.

– Blauwalg: Als de temperatuur flink stijgt tot zomerse temperaturen kan er blauwalg ontwikkelen in water. Laat uw hond niet zwemmen in water waar een waarschuwing voor blauwalg geldt.

CC-by Beelden onder Creative Commons-licentie (beeld 1: cc-by 2.0 Laiko, Thomas & Juliette+Isaac op Flickr, beeld 2: cc-by 2.0 The Lost Dog’s Home op Flickr)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *