Vuurwerkangst bij honden en katten

Vuurwerkangst bij huisdieren

Voor veel huisdieren en hun eigenaren is oud en nieuw geen feestelijke gebeurtenis.
De jaarwisseling is vaak een bron van stress bij onze huisdieren. Er zijn veel huisdieren, met name honden en katten met vuurwerkangst. U als eigenaar wilt uw dier natuurlijk helpen, maar hoe?

1.  Blijf zelf rustig!

Sluit de gordijnen en zet een rustig muziekje op.
Zorg dat uw dier zich terug kan trekken op een rustige plek, bijvoorbeeld een bench met een dikke deken erop die licht en geluid afschermt.

2.  Trainen en wennen. Begin op tijd !

Het is belangrijk dat uw hond en kat van jongs af aan in aanraking komt met verschillende situaties en verschillende geluiden zoals knallen en sissen. U kunt iemand vragen om deze geluiden op afstand te maken terwijl u rustig met uw dier speelt. U kunt met uw hond ook eens gaan wandelen bij de plaatselijke schutterijvereniging of u zet thuis een vuurwerk CD op.

Het mooie van een vuurwerk CD is dat u het volume langzaam kunt opvoeren. Tijdens de training speelt u rustig met uw dier en geeft een beloning bij goed gedrag. Als uw dier angstig reageert, straf uw dier dan niet! Dit zal de angst alleen nog maar versterken. U kunt het angstige gedrag beter negeren en zelf doen alsof er niets aan de hand is.

Mocht deze training bij uw hond niet werken, kunt u ook kiezen voor een training bij een hondenschool of individueel bij een gedragstherapeut.

3.  Feromonen

Voor honden en katten zijn er feromoonverdampers beschikbaar. De feromonen zijn diersoortspecifieke stoffen die moederdieren afscheiden op het moment dat ze puppies of kittens hebben. Deze feromonen hebben een kalmerend effect op uw hond of kat. Dit werkt echter niet binnen één dag.  Wij adviseren u de feromonen minimaal 2 weken voor het stressmoment te gaan gebruiken.  Voor de hond adviseren wij Adaptil, voor de kat Feliway.

4.  Voedingssupplementen.

Zylkene en Telizen zijn natuurlijke voedingssupplementen die uw dier helpen te kalmeren en beter met stressvolle situaties om helpen gaan. Ze geven geen slaperigheid. Het beste kunt u een aantal weken voor het stressmoment met de medicatie beginnen.

5.  Werken alle bovenstaande tips onvoldoende, neem dan contact op met uw eigen dierenarts.

Uw dierenarts kan beoordelen of er bij uw huisdier veilig kalmerende tabletten voorgeschreven kunnen worden. Gebruik nooit kalmerende middelen voor mensen, deze kunnen bij dieren ernstige bijwerkingen geven !

Wij hopen dat u met deze tips meer van oud en nieuw kunt genieten en dat u gezond met uw huisdier het nieuwe jaar kan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *