Het zal u maar gebeuren, uw huisdier is nooit ziek en dan net in het weekend is hij plots niet lekker.
Iedere dierenarts heeft gelukkig een dienstregeling voor spoedgevallen dus uw dier kan ook in het weekend, op feestdagen of zelfs ’s nachts geholpen worden als er sprake is van een spoedgeval. Maar wat is nu een spoedgeval?
Maar wat is nu een spoedgeval?
- Ernstige benauwdheid. Dit kunt u bijvoorbeeld herkennen aan duidelijke buikbewegingen tijdens de ademhaling of harde geluiden tijdens de in- of uitademing. Bij katten is het met de bek open ademen een teken van ernstige benauwdheid.
- Trauma, bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding of een val van grote hoogte.
- Acute allergische reacties. U kunt een allergische reactie bijvoorbeeld herkennen aan snel toenemende zwelling.
- Ernstig bloedverlies. Druppelsgewijs bloedverlies kunt u zelf stoppen door minimaal 2 minuten continu druk te houden op de bloeding. Bloedt het harder, neem dan contact op met uw dierenarts.
- Brandwonden
- Een kater die probeert te plassen, maar het lukt niet. Er kan dan sprake zijn van een verstopping van de plasbuis.
- Uw dierenarts kan voor u nagaan welke stoffen giftig zijn en in welke hoeveelheden er problemen kunnen ontstaan bij uw huisdier.
- Een eplileptiforme toeval of een serie toevallen die langer dan 30 minuten duurt. Dit wordt een status epilepticus of cluster aanvallen genoemd.
- Een maagtorsie bij honden. Dit kunt herkennen aan loos braken (braakneigingen zonder dat er daadwerkelijk gebraakt wordt) en een snel dikker wordende buik.
- Botbreuken
- Een stagnerende geboorte. Heeft uw hond/kat langer dan 30 minuten duidelijke persweeën, maar komt er nog geen pup of kitten? Bel dan uw dierenarts.
- Grote wonden.
- Op warme dagen kunnen honden en katten oververhit raken. Honden en katten kunnen hun warmte kwijt met hijgen en via de voetzolen. Ze hebben geen zweetklieren op de rest van het lichaam. Honden en katten met korte neuzen raken eerder oververhit.
- Kan uw dier plots niet meer op de poten staan of sleept hij met zijn achterlijf, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
- Verminderd bewustzijn. Uw dier is versuft en reageert niet meer op zijn naam.
- Als er sprake is van beschadiging van het oog door bijvoorbeeld een takje of een doorntje dan moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden.
Twijfelt u over wat u moet doen, of maakt u zich ernstige zorgen, bel dan altijd uw dierenarts voor overleg!
Beeld onder licentie cc by 2.0 bij Christoper Woo op FlickR