De verzorging en voeding van pasgeboren pups (deel1)

Na de bevalling van uw teef zal een kwetsbare fase voor de pups en een stressvolle tijd voor u aanbreken aangezien de pups volledig afhankelijk zijn zowel van hun moeder en van u. Waar moet u vooral op letten?

Lichaamstemperatuur

Van belang is om in eerste instantie voor een geschikte werpkist te zorgen die u op een rustige en warme plek plaatst. Pups zijn sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

De eerste dagen ligt hun lichaamstemperatuur namelijk veel lager dan bij volwassen honden (op de eerste dag ongeveer 35 graden tot 36 graden na een week).

Als de omgevingstemperatuur te laag is, zullen de pups op zoek gaan naar een warmere plek. Vervolgens zullen ze na een tijdje slomer worden en mogelijkerwijs overlijden aan ondertemperatuur. Zorg dus voor een omgevingstemperatuur tussen de 30 en 32 graden en leg voldoende dekens en warme kruiken in de werpkist. Behalve een warmte lamp kunt u ook een thermometer boven de kist hangen om de omgevingstemperatuur goed in de gaten te kunnen houden.

voeding puppy

Voeding

De eerste weken zijn de pups volledig afhankelijk van de moedermelk. Om haar pups goed te kunnen voeden heeft de teef een bijna constante aanvoer van hoge kwaliteit puppy voer en water nodig om haar gewicht en gezondheid op pijl te houden. Het is verstandig om al vanaf de 4e week van de dracht de teef geleidelijk te laten wennen aan puppyvoer. Dit kunt u opbouwen door gedurende de eerste week het puppyvoer met het oude voer te mengen. Vanaf de 5e week is het raadzaam om alleen nog maar puppyvoer te geven dat een hoog energiegehalte bevat. Vitamine- en mineraaltabletten kunnen ter aanvulling op haar dieet toegevoegd worden.

Na een paar dagen zal haar eetlust tot 2 à 4 maal verhogen vergeleken met de periode voor de zwangerschap. Omdat ze de pasgeboren pups niet zal willen verlaten, kunt u het beste haar eten in de werpkist brengen, maar niet op de vloer laten want de pups zullen ongetwijfeld in de bak met voer kruipen. Hang daarom haar etensbak aan de zijkant van de werpkist of geef haar voedsel en water elke 2 à 3 uur. Ook moet ze regelmatig uitgelaten worden om haar behoeftes te kunnen doen.

Let goed op dat de moederteef er niet uitgemergeld of dun uitziet. Haar gewicht moet gehandhaafd blijven. Idealiter zou ze hetzelfde gewicht moeten hebben als voor haar zwangerschap.

Een gezonde pup is stevig, mollig en krachtig. Pups moeten om het uur verzorgd worden. Als ze zogen met een rond buikje en rustig slapen, dan kunt u er vanuit gaan dat ze genoeg te eten krijgen. Echter, als ze huilen en veel bewegen, is het een teken dat ze onvoldoende gevoed worden. Als ze zwakker worden, zullen ze stil blijven liggen en niet meer huilen. Een puppy kan in de eerste 24 uur gewicht verliezen (minder dan 10% van zijn geboortegewicht), maar daarna moet het gewicht gestaag toenemen. Het gewicht moet verdubbelen in de eerste 7-10 dagen. Voor, tijdens en na de verzorging, zal de teef de buik en de bilnaad van de pups likken om plassen en ontlasting te stimuleren. Dit zal ze blijven doen gedurende 2-3 weken.

De juiste gewichtstoename van een puppy ligt tussen 1-2 gram per dag en per pond van het verwachte volwassen gewicht. Weeg de pup elke dag gedurende de eerste 2 weken, hierna minstens eenmaal per week. Een voedingsmiddel schaal werkt meestal goed voor het wegen van de pups. Mochten de pups niet aan gewicht toenemen, dan is het vaak het eerste teken van ziekte.

Wat krijgen de pups te eten?

De puppy brij kunt u als volgt voorbereiden: plaats 2 kopjes van hoge kwaliteit droog puppy voedsel in een blender met 12,5 ml vloeibare puppy melkvervanger en vul de rest van de blender met warm water. Breng dit tot de consistentie van kindermeel. (Deze hoeveelheid is goed voor 6 tot 8 pups van een middelgroot ras.) De pups moeten 3 à 4 maaltijden per dag van deze brij krijgen. U kunt ook een special natvoer voor pups geven (zoals de Royal Canin Vet Care Starter Mousse). Vergroot elke week, de hoeveelheid van voedsel, verlaag de hoeveelheid van melkvervanger en water en bewerk deze brij korter in de blender zodat de pups na 7 weken droogvoer eten. Zodra de pups vast voedsel eten, kan de teef uit hun buurt gelaten worden voor een steeds langere tijd.

spenen puppy

Tegen de tijd dat de pups 6½-7 weken oud zijn, moeten ze volledig gespeend zijn van de moedermelk en vanaf dan alleen nog droog voedsel voor pups en drinkwater hebben. Als het spenen niet te snel afgebouwd wordt, zal de melkproductie van de teef vanzelf beginnen te dalen en de pups zullen geleidelijk meer vast voedsel innemen. U kunt dan het dieet van de moeder langzamerhand laten overgaan naar volwassen voedsel. Dit zal ook bijdragen aan een vermindering van haar melkproductie. Begin met het vervangen van 1/4 van het puppy voer met volwassen voer. Voer de hoeveelheid volwassen voer op terwijl u het puppy voer vermindert tot de 7e week na de bevalling. Hierna kunt u volledig overgaan op volwassen voer. Tijdens de laatste week van het spenen, moet de voedselconsumptie van de teef minder dan 50% boven het onderhoud niveau komen en geleidelijk afnemen tot het onderhoud niveau bereikt is. Hopelijk werd ze goed gevoed tijdens de zwangerschap en de borstvoeding, zodat ze hetzelfde weegt bij het spenen als vóór de zwangerschap.

Ten slotte, in een volgende blog zullen aanvullende onderwerpen behandeld worden zoals hygiëne en zindelijkheid, de gezondheid van de teef en de pups, de ontwikkeling van de pups en hun interactie met de moeder.

Gisèle Bidenbach

Copyright beelden: cc by sa 2.0 door Ingo di Bella op Flickr

2 comments on “De verzorging en voeding van pasgeboren pups (deel1)

  1. Pingback: De verzorging van pasgeboren pups (deel 2) - Blog van Direct-DierenartsBlog van Direct-Dierenarts

  2. Pingback: De verzorging van pasgeboren pups (deel 2) - Blog van Direct-Dierenarts.beBlog van Direct-Dierenarts.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *