De verzorging van pasgeboren pups (deel 2)

Vervolg van artikel “De verzorging van pasgeboren pups (deel 1)”

Hygiëne en zindelijkheid 

Tijdens en na de bevalling, moet de teef naar buiten kunnen gaan om te plassen en te poepen. Neem haar aangelijnd mee en let er goed op dat zij niet nog een pup bij zich draagt.

Aanvankelijk moet de werpkist ten minste eenmaal per dag worden verschoond en vervolgens 2-3 keer per dag als de pups vaste voedsel beginnen te eten en als de moeder teef het niet voor hen opruimt. Leg zwaar en dik papier op de bodem van de werpkist, met verschillende lagen kranten bovenop en een strak gespannen deken over de kranten. De deken moet groot genoeg zijn om de vier zijden van de doos ruim te overdekken.  Bij het reinigen van deken en kranten, kijk goed naar de consistentie en kleur van de pups ontlasting. Deze moet bruin en enigszins stevig zijn, doch niet té stevig. Eventuele afwijkingen moeten direct aan de dierenarts worden vermeld.

Om pups te leren zindelijk te worden is het van belang een vast tijdspatroon te hanteren voor het voeden, spelen, slapen en poepen/plassen. Zodra de pups mobiel zijn, zullen zij een gebied voor hun uitwerpselen gaan gebruiken. Dat gebied kan afgebakend worden met een lage plank bijvoorbeeld die het eet/slaapgedeelte scheidt van het plas/poep gebied.   Bedek dit gebied met enkele lagen krantenpapier en met houtkrullen bovenop. Houd dat gebied schoon en droog.


Temperatuur

De lichaamstemperatuur van pasgeboren pups kan ongeveer 12 graden warmer zijn dan de gemeten omgevingstemperatuur.

De temperatuur onder de warmtelamp in de werpkist moet ongeveer 29 graden gedurende de eerste 2-3 dagen zijn, en later gereduceerd worden tot 24 à 25 graden afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Een temperatuur van 20-22 graden aan de andere zijde van de doos is prima.

Pups draaien hun hoofden in de richting van de warmtebron wanneer ze zogen. Daarom hoeft de warmtebron niet warmer te zijn dan de moederteef. Een huishouden thermometer aan de binnenzijde van de werpkist kan uitkomst bieden om de temperatuur in de werpkist goed in de gaten te houden. Pups liggen meestal naast of boven elkaar om warmte te delen.

Als de pups verspreid en weg van de warmtelamp in de werpkist liggen, dan is de temperatuur te warm. Echter, als ze allemaal bovenop elkaar gestapeld zijn, kan het juist te koud zijn. Pups hebben aanvankelijk extra warmte nodig, omdat ze pas in staat zijn hun lichaamstemperatuur te reguleren als ze enkele weken oud zijn.

De rectale temperatuur van pasgeboren pups is ongeveer 36 graden en stijgt elke week. Pas na ongeveer 4 weken wordt de normale volwassen temperatuur van 38 à 39 graden bereikt.

teef met puppy


Gezondheid van de teef

 

Elke borstklier en tepel moet ten minste eenmaal per dag worden gecontroleerd op roodheid, hardheid, ettering of verdachte kleur. Als uierontsteking optreedt, moet de dierenarts onmiddellijk geraadpleegd worden. Als het op tijd ontdekt wordt, dan kan het uitmelken van de getroffen klier en het plaatsen van warme kompressen helpen om te voorkomen dat de ontsteking zich verder verspreidt. Soms is antibiotica nodig. Als meerdere klieren ontstoken zijn, dan zullen de pups met de fles gevoed moeten worden. De nagels van de pups moeten wekelijks geknipt worden, al binnen enkele dagen na de geboorte, dit om te voorkomen dat zij de borstklieren van de moederteef krassen. Melktanden beginnen rond dag 11 uit te komen. Controleer de melkklieren van de teef dagelijks op bijtwonden.

Uit de schaamspleet van de teef zal een aantal dagen een bloederige en dikke afscheiding uitkomen. Deze zal geleidelijk minder en lichter worden en zal uiteindelijk verdwijnen na 2-3 weken.
Tijdens de zwangerschap kan de vacht van de teef heel dik en weelderig worden. Rond de tijd van het spenen, zal de teef haar vacht beginnen te verliezen. Dit vachtverlies is natuurlijk en herstelt zich normaliter na 4-5 maanden.

Gezondheid van de pups


Zwakke pups moeten zo snel mogelijk worden onderzocht door een dierenarts om te controleren op aangeboren afwijkingen. Bij sommige afwijkingen, zoals een gespleten gehemelte zijn pups niet levensvatbaar. U zult dan helaas deze pups moeten laten inslapen.

Wolfsklauwen moeten verwijderd worden en in sommige gevallen moeten te lange staarten ingekort worden 2 à 4 dagen na de geboorte van de pups. Controleer eerst wat de standaard procedure is voor het ras van uw pups; bij sommige rassen moeten Hubertus klauwen juist intact gelaten worden als een vereist ras eigenschap. Dit geldt ook voor de staartlengte. Maak in elk geval een afspraak met uw dierenarts voor deze ingrepen. Mochten ze in een kliniek plaatsvinden, dan is het raadzaam het teefje voor een wandeling mee te nemen totdat de pups behandeld zijn. Het is beter dat zij uit de buurt blijft en de pups niet hoort huilen. Zodra de pups terug zijn bij de moeder, worden ze weer normaal verzorgd en gaan hierna slapen.

Vaccinaties vinden plaats 6-7 weken na de geboorte. Sommige fokkers geven een parvo virus vaccin met 5 weken leeftijd, als de pups binnen een hoog-risico groep vallen. Raadpleeg eerst uw dierenarts voordat u uw pups met een parvo virus vaccin wilt laten inenten.

Wat het ontwormen betreft, wordt er aanbevolen de pups vanaf 2 weken voor rondwormen en haakwormen te ontwormen en met 4, 6 en 8 weken de behandeling te herhalen. Daarna, kunt u een preventief medicijn gebruiken dat ook effectief is tegen haakwormen en spoelwormen. De teef moet ontwormd worden tegelijkertijd met de pups. Hier kunt u ontwormingsmiddelen voor uw teef en pups vinden.

Na 6 à 7 weken en voordat de pups naar een nieuwe eigenaar gaan, is het goed om een gezondheidscheck te doen waarbij op hartruis, hernia, schurft, parasieten en oogaandoeningen wordt gecontroleerd.


Normale ontwikkeling van de pups

De navelstreng valt normaliter uit binnen 2-3 dagen na de geboorte. Infecties van de navel zijn zeldzaam in een schone en goed onderhouden werpkist.

Normaliter tonen pups zenuwachtige trekjes tijdens het slapen. Dit bevordert de ontwikkeling van hun zenuwen en spieren.
Na 7 à 14 dagen beginnen ze te kruipen en na 16 dagen te lopen. Na 21 dagen kunnen ze zich normaal en zelfstandig verplaatsen. Met 4 weken volgen de pups elkaar en pakken speelgoed met hun bek. Ze spelen en vechten met elkaar en leren hoe ze bijten kunnen beheersen. Als een puppy zijn nestgenoot te hard bijt, zal deze janken en stoppen met spelen. Als de pup mensen mag bijten, zal hij niet leren om zijn beet af te remmen. Het is misschien leuk als ze 7 weken oud zijn, maar het zal minder aangenaam zijn als zij 7 jaar oud zijn!


Pups worden geboren zonder tanden. De melktanden komen uit als ze 2-4 weken oud zijn. Alle melktanden zijn gewoonlijk bij 8 weken uitgegroeid.


De ogen van de pups gaan open als de pups 12-15 dagen oud zijn. Het netvlies is helemaal ontwikkeld na 21 dagen. Pups moeten duidelijk en helder kunnen zien wanneer ze 4 weken oud zijn. Probeer niet om het ooglid hoe dan ook te openen, want het jonge oog is nog niet in staat om het licht te verwerken. Als de ogen opgezwollen zijn voordat ze open gaan, ga dan met de pups onmiddellijk naar een dierenarts. Dit duidt vaak op een ooginfectie die snel moet worden behandeld om gezichtsverlies te voorkomen. Sommige pups hebben slechts een dag nodig om de ogen te openen, terwijl het bij anderen 3 à 4 dagen kan duren. De ogen hebben aanvankelijk een blauwachtige kleur om vervolgens geleidelijk de volwassen kleur aan te nemen. Als de ogen wit zijn of continu blauw blijven, neem de pups dan meteen naar de dierenarts.


De oren gaan open 14 tot 17 dagen na geboorte. Pups moeten duidelijk kunnen horen wanneer ze 4 weken oud zijn. Doofheid is vaak niet merkbaar, zeker niet in de eerste periode als de pups met elkaar zijn. Pas in een nieuw huis valt het op.

Interactie tussen moederteef en pups

Tegen de tijd dat de pups 2-3 weken oud zijn, moet de teef een gebied in de buurt van de werpkist hebben, maar los van de pups, zodat ze af en toe kan rusten. Dit is ook de tijd dat de pups beginnen te ontsnappen om hun omgeving te verkennen. Ze moeten dan goed in de gaten gehouden worden en veilig speelgoed ter beschikking hebben. De werpkist moet dan groot genoeg zijn om te worden verdeeld tussen eten, slapen, spelen, en het plassen/poepen gedeelte. In dit stadium kunnen de pups geplaatst worden in een bench met de deur verwijderd en gevoerd met schapenvacht om te slapen en zo geleidelijk vertrouwd te raken met benches.


Socialisatie van pups

Vroege socialisatie van de pups zal hen helpen zelfvertrouwen te winnen en minder gedragsproblemen te ontwikkelen. De pups mogen worden blootgesteld aan allerlei kwaaltjes zoals stofzuigerlawaai, het openen en sluiten van garagedeuren, onweer, sirenes, verkeerslawaai, katten en andere huisdieren. Probeer ze niet hiertegen te beschermen of de omgeving rustig te houden.

De pups moeten wennen aan gewone huishoudelijke geluiden. Ook kinderen moeten worden toegestaan om naast de werpkist te spelen (weliswaar onder begeleiding zodat ze niet in de werpkist gaan lopen of speelgoed erin laten vallen). Alles waaraan de pup nu wordt blootgesteld, zal hem helpen zich te ontwikkelen tot een goed gesocialiseerd dier dat niet bang is voor volwassenen.

puppy spelt met kind

De pups moeten meerdere keren per dag opgetild worden. Zo kan de groei van hun tanden in de gaten gehouden en de oren en nagels gecontroleerd worden (nagels moeten wekelijks geknipt worden).

Spelen is uiterst geschikt om de geest van de pups te ontwikkelen, vooral omdat het hen leert spelenderwijs oplossingen te vinden voor de problemen die zij tegenkomen. Als de pups nog geen nieuw huis hebben als ze 10 weken oud zijn, dan moeten ze voor een groot deel van de dag worden gescheiden van elkaar en één op één met mensen omgaan. Overdag kunnen ze samen spelen, maar ze moeten apart eten en slapen. Als pups na 10-12 weken leeftijd nog in een kennel (groep) situatie leven, dan wordt het moeilijker om ze af te richten.

puppy spel

Gisèle Bidenbach

Copyright afbeeldingen:
beeld 1: Melissa op FlickR cc by-nc-nd 2.0
beeld 2: Zolakoma op FlickR cc by 2.0
beeld 3: Chris Ballard op FlickR cc by-nc 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *